Snad lidé nezůstanou doma s rouškami. Jasnou páku čeká několik koncertů

ČTK ČTK
31. 7. 2020 16:00
Svůj jediný letošní koncert v metropoli odehraje příští úterý 4. srpna na pražském Výstavišti skupina Jasná páka. Přestože jinak účinkuje zřídka, už tuto sobotu 1. srpna vystoupí ve Velké Bystřici u Olomouce na Hanáckém Woodstocku. Poslední letošní účinkování ji čeká v září na letním parketu ve Výravě u Hradce Králové.
Zleva Michal Ambrož a Petr Váša na koncertu Jasné páky v pražské Lucerně.
Zleva Michal Ambrož a Petr Váša na koncertu Jasné páky v pražské Lucerně. | Foto: ČTK

Na příští rok, kdy oslaví 40. výročí, pak Jasná páka chystá jarní turné. Zakončí jej dubnový koncert ve velkém sále pražské Lucerny.

"Pro mě je každý koncert Jasné páky velkou společenskou událostí, někdy se stává, že si spolu řadu měsíců nezahrajeme. Vždycky, když se potkáme, je to svátek," říká kytarista a zpěvák Michal Ambrož. "Docela to mám teď nabité, protože na koncerty Jasné páky navazují vystoupení s mojí druhou kapelou Hudba Praha. Těším se na to, snad lidé žijící nyní v nejistotě nezůstanou schovaní doma s rouškami," dodává.

Kapela, která je vedle Pražského výběru považována za symbol české nové vlny, měla letos absolvovat jarní turné. Plány však překazila opatření proti šíření nového typu koronaviru. Jasná páka se tak sešla jen v klubu MeetFactory, kde pro on-line vysílání natočila čtyři písně.

Jasná páka v letech 1981 až 1984 patřila k nejzajímavějším rockovým skupinám v tehdejším Československu, kde se následkem takzvaného Trojanova seznamu zakázaných kapel a článku Nová vlna se starým obsahem v komunistickém časopise Tribuna ocitla na černé listině.

Celostátní zákaz hraní, odstoupení zřizovatele a následné napětí v sestavě vyústily v její rozpad.

Dnes bývá Jasná páka označována za legendární nebo kultovní. "Vzhledem k tomu, že slavíme 40. výročí, bylo by špatné, kdybychom za tu dobu nestihli vytvořit legendu. Jako kultovní jsme byli označováni zpočátku a pak už to s námi šlo pořád," podotýká Ambrož.

Záznam vystoupení Jasné páky na letošním festivalu Spolu jedním hlasem. | Video: Spolu jedním hlasem

Vedle něj a Davida Kollera tvoří současnou sestavu zpěvák Petr Váša, baskytarista Marek Minárik, kytaristé Radovan Jelínek a Michal Pelant plus zpěvačky Pája Táboříková s Markétou Foukalovou.

Ambrož vzhledem ke zdravotním potížím s revmatismem ve své druhé kapele Hudba Praha plní jen funkci zpěváka. V Jasné páce však hraje i na kytaru.

"Jsem takový zbytkový kytarista, musím na každý koncert cvičit, abych jim to nekazil. Snažím se to nahrazovat tím, že začínám trochu více zpívat - pozvolna, polehoučku a potichoučku, abych neurazil," vysvětluje.

První album vydala Jasná páka až v roce 2014. Nahrávka nazvaná Černá deska obsahuje pět nových písní doplněných třemi staršími skladbami v novém aranžmá. Tatáž Černá deska vyšla ještě na dvojalbu s živým záznamem koncertu nazvaným Stará vlna s novým obsahem.

Tentýž rok Jasná páka vydala první oficiální videoklip. Doprovází píseň Konec nočních toulek, kterou na hudbu Radovana Jelínka a slova Karla Halouna na motivy Lorda Byrona zpívá David Koller. "Ke 40. výročí do Lucerny by se mi líbilo, kdyby vznikla jedna nebo dvě nové písně. Ale je to zatím jen přání praotce zakladatele Jasné páky," dodává Michal Ambrož.

První videoklip Jasné páky vznikl k písni Konec nočních toulek. | Video: Warner Music
 

Právě se děje

Další zprávy