Génius, jehož hudba je nesmrtelná. Tak muzikanti a herci vzpomínají na Davida Bowieho

ČTK ČTK, pej
11. 1. 2016 13:54
Zpráva o smrti britského zpěváka Davida Bowieho vyvolala reakce na celém světě. Muzikanti, filmaři i politici pěvecké legendě vzdávají hold na sociálních sítích. Na Twitteru se s ním rozloučil například americký raper Kanye West, Gene Simmons z Kiss nebo britský premiér David Cameron. "Pamatuji se, jak jsem seděl a neustále poslouchal jeho písně a radoval se z toho, čím byl, co dělal a jaký měl vliv," uvedl arcibiskup z Canterbury.
Lidé během dne nosí květiny a zapalují svíčky u berlínského domu, kde Bowie v letech 1976-78 žil.
Lidé během dne nosí květiny a zapalují svíčky u berlínského domu, kde Bowie v letech 1976-78 žil. | Foto: Reuters

Londýn - Náhlá zpráva o smrti britské hudební legendy Davida Bowieho vyvolala vlnu reakcí a vzpomínek na sociálních sítích. Bowie zemřel jen dva dny po svých 69. narozeninách, kdy také vyšlo jeho poslední album Blackstar.

Podle Bowieho blízkého spolupracovníka Tonyho Viscontiho bylo album Blackstar "dárkem na rozloučenou".

"Vždy dělal, co chtěl dělat. A chtěl to dělat po svém a chtěl to dělat co nejlépe. Jeho smrt se nelišila od jeho života - byla uměleckým dílem. Udělal Blackstar pro nás jako dárek na rozloučenou," uvedl Visconti, který byl producentem Blackstar a dalších Bowieho slavných alb.

"Rok jsem věděl, že tak to bude. Ale nebyl jsem na to připraven. Byl to mimořádný člověk, plný lásky a života... nyní je přiměřené plakat," napsal Visconti.

Slova to nemohou vyjádřit, reagoval na Twitteru hudebník Brian Eno, který spolupracoval s Bowiem na "berlínských" albech Heroes, Low a Lodger z konce 70. let.

Na Twitteru se rozloučil s otcem i syn z prvního manželství s Mary Angel Barnettovou, čtyřiačtyřicetiletý britský filmový režisér Duncan Jones. "Je mi to strašně líto, ale je to pravda. Na chvíli teď nebudu on-line. Přeji všem jen samou lásku," reagoval Bowieho syn.

Americký raper Kanye West uvedl, že Bowie byl svou nebojácností a kreativitou jedním z jeho největších vzorů a inspirací.

Britský rocker Billy Idol na Twitteru napsal, že mu po náhlé zprávě o Bowieho smrti "skoro vyhrkly slzy".

"Cestovatel po vesmíru, zpěvák tvůrce snů... jsem ráda, že jsi byl tady, a budu tě dál poslouchat, jako vždy," napsala zpěvačka Regina Spektor.

Byl to opravdový inovátor, opravdu tvůrčí člověk, vzpomíná zpěvák a producent Pharrell Williams.

Bowiemu vzdala hold i popová hvězda Madonna. "Talentovaný. Jedinečný. Génius. Muž, který spadl na Zemi. Jeho hudba je nesmrtelná," sdílela na Twitteru.

Hudební tvorba Davida Bowieho byla inspirací i pro amerického baskytaristu a zakladatele hardrockové skupiny Kiss Gena Simmonse.

"Milovali jsme tě a budeme tě milovat navždy," vyjádřila soustrast bristká punková kapela Savages.

Smutek na Twitteru sdíleli i američtí Pixies a rozloučili se s ním jako s opravdovou a skutečnou inspirací.

"Byl jste ikonou, která změnila představu o tom, čím vším může člověk být. Vaše geniální hudba ale nikdy nezemře," napsala dcera Kurta Cobaina Frances Bean.

Na hudbu Davida Bowieho vzpomínají i osobnosti z filmového průmyslu. "Miloval jsem tvoji hudbu. Miloval jsem tě. Jeden z největších umělců, který kdy žil," napsal herec Russel Crowe.

Vzpomínka na Bowieho přišla i z vesmíru, o němž často zpíval. Smutek nad zpěvákovou smrtí vyjádřil na Twitteru z Mezinárodní vesmírné stanice britský kosmonaut Tim Peake.

"Vyrůstal jsem při poslechu a sledování popového génia Davida Bowieho. Byl mistrem objevování. Je to ohromná ztráta," napsal na Twitteru britský premiér David Cameron.

Hold mu vzdal i Justin Welby, arcibiskup z Canterbury. "Pamatuji se, jak jsem seděl a neustále poslouchal jeho písně a radoval se z toho, čím byl, co dělal a jaký měl vliv," uvedl Welby, který je hlavou anglikánské církve.

"Že zemřel Bowie, je hrozná zpráva. Nikdo si nezasloužil označení génius více než on," uvedl londýnský starosta Boris Johnson.

Podle webu britského listu The Daily Telegraph zpěvákova smrt v Británii šokovala a vede lidi k většímu zájmu o jeho nové album Blackstar, zvlášť k jeho poslednímu singlu Lazarus. Na videu k singlu je podle deníku dojemné, že ukazuje Bowieho, jak leží na nemocničním lůžku a zpívá, že je v nebezpečí.

V poslední době neposkytoval rozhovory, nedělal reklamy ani koncerty, přesto nové album devětašedesátiletého Bowieho vyvolalo nadšení, uvedl francouzský deník Le Parisien.

Dnešní zpráva je o to víc šokující, že se David Bowie teprve nedávno vynořil z ústraní a plný sil, napsal hudební reportér BBC Mark Savage.

"Jeho poslední dvě alba The Next Day a Blackstar patřila k jeho nejlepším. První oslavovalo minulost, druhé se dívá do budoucnosti. Fakt, že tu již nebude, je srdcervoucí. Ale koneckonců celá Bowieho kariéra byla sledem odchodů a mizení. Syn číšnice a majitele nočního klubu David Jones se stal Davidem Bowiem, který se stal Ziggy Stardustem a z něj byl Thin White Duke. Všichni byli fiktivní a ze všech se staly ikony," dodal Savage z BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy