Šmoulinka Katy Perry vyrovnala rekord Michaela Jacksona

Karel Veselý
18. 8. 2011 18:49
Na vrchol žebříčku dostala pátou skladbu z jedné desky
Koncert pro americké vojáky - Katy Perry
Koncert pro americké vojáky - Katy Perry | Foto: Reuters

Los Angeles - Píseň Last Friday Night (T.G.I.F.) Katy Perry je novým číslem jedna na americké singlové hitparádě Hot 100 zveřejňované časopisem Billboard. Pro zpěvačku z Kalifornie je to už pátý zářez z loňské desky Teenage Dreams a stala se díky tomu v třiapadesátileté historii žebříčku vůbec první ženskou interpretkou, která dokázala dostat na vrchol tolik skladeb z jedné desky.

Perry zároveň vyrovnala rekord Michaela Jacksona, který v letech 1987 a 1988 bodoval na vrcholu Hot 100 s pěti skladbami z alba Bad. Zatímco Jackson ale potřeboval k rekordu devět měsíců a dva týdny, Katy Perry si musela počkat měsíců čtrnáct a ještě jeden týden.

Šestka v záloze

Ještě podstatnější rozdíl je v prodejích domovských alb - Teenage Dreams hlásí odbyt 1,7 milionu kusů, Bad vlastní v Americe osm milionů lidí. Na druhou stranu se kvinteta hitů Katy Perry (California Gurls, Teenage Dream, Firework, E.T. a Last Friday Night) prodalo celkem 14 milionů digitálních downloadů, což je číslo, se kterým vinyly Just Can't Stop Loving You, Bad, The Way You Make Me Feel, Man In The Mirror a Dirty Diana soupeřit nemohou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Triumf Perry je důkazem, že popové hvězdy ještě tak úplně nevymřely. I ve výrazně decentralizovaném modelu současné popkultury pořád existují "středová" média, která s pomocí velkých vydavatelů určují vkus masových konzumentů. V případě Katy Perry to jsou hlavně mainstreamová rádia, která její nekonfliktní a "family friendly" electro-pop pro cílovou skupinu kolem patnácti let přijala za své.

Na ekonomickou depresi současné Ameriky ordinuje Perry únikové cukrátko infantilně hravých popěvků zabalených v průhledných sexuálních narážkách, které už neurazí snad ani jeptišky. Podobnou podporu v médiích nemají ani Lady Gaga (z poslední desky zatím posbírala jen jeden hit - titulní Born This Way) či Rihanna, která loňský rok ukončila s pěti zářezy na čísle jedna, ale ze dvou desek.

Filmové ceny MTV - Katy Perry
Filmové ceny MTV - Katy Perry | Foto: Reuters

Šestadvacetiletá Perry může za svůj úspěch poděkovat hitmakerovi Lukaszi Gottwaldovi alias Dr. Lukeovi, který je společně s norským popovým géniem Maxem Martinem (objevitelem Britney Spears a dalších) podepsaný pod čtyřmi z pěti hitových skladeb; Firework vzešel z díly norské popové manufaktury Stargate.

Perry má přitom v záloze ještě šestý potenciální singl, kterým by mohla být balada Not Like the Movies, nebo taneční hit Peacock, který už vládne v klubové hitparádě Billboardu.

Singly z Teenage Dream jsou také příkladem chytré taktiky nahrávací společnosti.  E.T. na vrchol pomohla nová verze s Kanye Westem a Last Friday Night vytáhl na vrchol remix Missy Elliot, který v „rekordním" týdnu ukousl celou čtvrtinu všech prodejů písně.

Cílová skupina je voyeur, holčička i její maminka

Album Katy Perry sice získalo (a neproměnilo) nominaci na Grammy v hlavní kategorii Deska roku, ale při vydání ho provázely rozpačité recenze. „V jejích skladbách teenageři paří, dokud úplně neodpadnou, čemuž se při poslechu takhle předvídatelné hudby ani nelze divit," napsal Chicago Tribune a angloameričtí novináři podle portálu MetaCritic ocenili desku průměrnou známkou 5/10.

Další kritici si všímali, že s Perry se do popu vrací konzervativní stereotyp ženy jako sexuálního objektu - „bimbo" v tom nejklasičtějším významu prsaté sexbomby, jejíž fotky jsou určené k tomu, aby si je muži lepili v šatnách. Ostatně její nástup před třemi lety ohlásila rádoby provokativní skladba I Kissed A Girl (Políbila jsem dívku), kterou doprovázely PR články o dívce z ortodoxní katolické rodiny, pro niž je pop ventilem potlačované sexuality.

Foto: katyperry.com

Skutečným triumfem Katy Perry je právě její schopnost prezentovat popové jednohubky se zdáním provokace a zároveň nenaplňovat svoji image žádnými konkrétními znaky.  Na rozdíl od Lady Gaga tlačící za každou cenu na pilu je Perry prototypem interpreta natolik nejednoznačného, že se do ní dají snadno promítnout sexuální fantazie dospělých voyeurů, rebelské sny náctiletých holek i rodinné hodnoty jejich maminek.

Ostatně zcela v souladu se svojí roztomilou image debutovala Perry nedávno na stříbrném plátně jako hlas Šmoulinky z rodinného 3D bijáku. Objevila se rovněž v seriálu Simpsonovi.

 

Právě se děje

Další zprávy