Smashing Pumpkins zahráli po sedmi letech

kul
23. 5. 2007 17:00
Obnocená kapela vyrazí na turné s albem Zeitgeist
Smashing Pumpkins v původní sestavě
Smashing Pumpkins v původní sestavě | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Kapela Smashing Pumpkins se dala znovu dohromady a sedm let poté, co odehrála poslední koncert, vystoupila v úterý na vyprodaném koncerě v pařížském v Grand Rex Theatre.

Důležitý alternativní band minulé dekády se dvěma Grammy a miliony prodaných alb tak ohlásil nejen comeback, ale i nové album nazvané Zeitgeist, které vyjde 9. července. Kapela z něj dvěma tisícovkám Francouzů zahrála pilotní singl Tarantula, který už rotuje v amerických rádiích.  

Desku bude propagovat na turné, které začne už 28. května v Holandsku. V Evropě zůstane do 17. června; bude hrát ve Francii, Belgii, Nizozemí nebo Španělsku. Nejblíže od českých hranic vystoupí 2. června na festivalu Rock Am Ring v německém Nürburgu, o den později na Rock Im Park v Norimberku a 6. června je přivítá berlínská Columbiahalle.

Červenec a srpen stráví Smashing Pumpkins na cestách po Severní Americe, na konci prázdnin se pak na starý kontinent vrátí.

Při cestách se ale současná podoba kapely se musí obejít bez spoluzakladatelky, basistky D´arcy Wretzy, kterou nahradí Ginger Reyes, i kytaristy Jamese Iha. Z původní sestavy zůstává bubeník Jimmy Chamberlin a hlavně kapelník, zpěvák a kytarista Billy Corgan. Přibude ještě kytarista Jeff Schroeder  a jako koncertní host klávesistka Lisa Harritonová.

Corgan, jedna z kultovních postav rockové hudby, se rozhodl pro vzkříšení temné kapely poté, co neuspěl s novou skupinou Zwan ani se sólovou kariérou. O návratu Smashing Pumpkins, kteří si dali sbohem v prosinci 2000, začal nahlas holohlavý šéf mluvit předloni. Očekávání fanoušků je o to větší, že Corgan a jeho spoluhráči nechtějí jen zpěněžit dávnou slávu, ale dávají se všanc i novou nahrávkou.

 

Právě se děje

Další zprávy