Slipknot vzdali hold zesnulému basákovi: odložili masky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 5. 2010 10:25
Zakládajícímu členu Paulu Grayovi bylo 38 let
Foto: Aktuálně.cz

Des Moines - Členové metalové skupiny Slipknot se v úterý vůbec poprvé v kariéře objevili na veřejnosti bez masek. Krátkou tiskovou konferenci uspořádali den poté, co bylo v hotelovém pokoji na předměstí amerického města Des Moines nalezeno mrtvé tělo jejich spoluhráče Paula Graye, jemuž tímto gestem chtěli vzdát hold.

Příčina smrti osmatřicetiletého Graye zatím není známá. Pitva už byla provedena, ale její výsledky zatím nejsou jasné, protože toxikologické testy mohou trvat až šest týdnů.

Někteří členové kapely prý byli na tiskové konferenci tak dojatí, že ze sebe nedokázali vypravit ani slovo. Fanoušci ale řešili zásadní problém: Kdo je kdo?

Foto: CNN

Slipknot nejenže vystupují ve svých vlastních „posmrtných" maskách, ale její členové se navíc označovali pořadovými čísly - Paul Gray byl 02. Jediným z přítomných, o jehož totožnosti nebylo pouze pochyb, tak zůstala Grayova manželka Brenna, která čeká jejich první dítě.

Především v metalovém světě uznávaný baskytarista před smrtí pracoval na novém albu hvězdného projektu Hail! - kde se sešel se členy Judas Priest a Sepultura.

Před Grayovou smrtí devítičlenná skupina zásadně neukazuje tváře ani v klipech. Stejně tak je proslulá ponurými texty, depresivní atmosférou skladeb i excentrickým chováním. Její fanoušci jsou přezdíváni maggots, larvy.

Kapela debutovala v roce 1999 albem nazvaným jednoduše Slipknot, jehož se prodaly zhruba dva miliony kusů. Od svého vzniku patří dlouhodobě k nejúspěšnějším kapelám žánru, který těží jak z prvků nu-metalu, tak částečně z klasiky osmdesátých let. V roce 2006 získali Grammy za nejlepší metalový počin se skladbou Before I Forget.

Většina členů kapely vyrostla právě v oblasti Des Moines v Iowě. Gray, jenž byl v roce 2003 zadržen zatčen pro držení omamných látek, byl jedním ze zakladatelů a původních členů skupiny, kterou nyní tvoří Sid Wilson, Joey Jordison, Chris Fehn, James Root, Craig "133" Jones, Shawn "Clown" Crahan, Mick Thomson a Corey Taylor.

Na zatím posledním, čtvrtém albu All Hope Is Gone z roku 2008 se nejvýrazněji promítly vyšší skladatelské ambice kapely, která začala více pracovat se změnou tempa a odstíny nálad. Deska se dostala na špičku hitparád ve Spojených státech, Austrálii, Kanadě, Švédsku a dalších zemích.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy