Hilliard Ensemble se přijeli do Prahy rozloučit. Definitivně

ČTK ČTK
30. 5. 2014 16:12
Během čtyřicetileté úspěšné kariéry proslavili The Hilliard Ensemble vokální tvorbu Arvo Pärta, Johna Cage, Heinera Goebbelse nebo Heinze Holligera. Kariéru ukončí definitivně na podzim.
The Hilliard Ensemble.
The Hilliard Ensemble. | Foto: The Hilliard Ensemble

Praha - Britský soubor The Hilliard Ensemble přijel naposledy na festival Pražské jaro. Slavní vokalisté se definitivně rozloučí s posluchači na podzim koncertem v londýnské Wigmore Hall.

"Okamžik loučení se blíží. Nejdříve jsme uvažovali o tom, že by pod názvem souboru pokračovali mladší zpěváci. Pak nás napadlo omezit počet vystoupení, ale stejně bychom jednoho dnes museli skončit a neradi bychom se dočkali okamžiku, že nás lidé budou prosit, abychom už toho nechali," uvedl před pátečním pražským koncertem kontratenorista David James. "Nakonec bude nejlepší skončit v době, kdy jsme ještě dobří," dodal.

Poslechtěne si skladbu Arvo Pärta v podání The Hilliard Ensemble.
Poslechtěne si skladbu Arvo Pärta v podání The Hilliard Ensemble.

Během čtyřicetileté úspěšné kariéry proslavili The Hilliard Ensemble vokální tvorbu Arvo Pärta, Johna Cage, Heinera Goebbelse nebo Heinze Holligera. Koncert nabízí propojení staré hudby a hudby soudobé ve vokálních kompozicích J. S. Bacha a estonského skladatele Pärta. "Je to patrně nejčastěji hraný současný skladatel a náš přítel," podotkl barytonista Gordon Jones ke skladateli Pärtovi, který na začátku osmdesátých let emigroval z bývalého Sovětského svazu.

Na vystoupení zazní také Pärtova skladba psaná v roce 2003 pro The Hilliard Ensemble. Je jí Most Holy Mother of God zkomponována pouze pro čtyři hlasy bez přidání dalších vokálních nebo instrumentálních partů. Skladby Pärta se v programu budou střídat s díly Bacha.

Poslechněte si ukázku spolupráce The Hilliard Ensemble se známý jazzovým saxofonistou Janem Garbarkem.
Poslechněte si ukázku spolupráce The Hilliard Ensemble se známý jazzovým saxofonistou Janem Garbarkem.

"Z pramenů, které se zachránily a které souvisí s motety, vyplývá - jak tomu bývá u barokní hudby často - že jedinou cestou k autenticitě je pragmatismus. Bachovy rukopisy a dochované provozovací materiály odhalují, že moteta byla prováděna mnoha různými způsoby podle pěvecké a hudební vyspělosti zpěváků. A protože The Hilliard Ensemble je souborem pragmatiků, interpretujeme tato díla způsobem, který nejlépe vyhovuje a sluší právě nám," napsali v koncertním programu The Hilliard Ensemble.

K účasti na svém posledním koncertním turné si britské kvarteto přizvalo čtyři další zpěváky: sopranistky Moniku Mauchovou a Claudii Reinhardovou, kontratenoristu Davida Goulda a basistu Roberta Macdonalda, kteří budou během večera variovat klasické složení mužského vokálního kvarteta.

Na Pražském jaru vystoupili The Hilliard Ensemble poprvé v roce 1992, a to hned ve dvou projektech. V roce 1995 svou návštěvu zopakovali, rovněž s projektem z oblasti staré hudby. Průlomový byl rok 2011, kdy přijel tento ansámbl na Pražské jaro s jedinečným provedením hudebně-divadelního představení I Went to the House But Did Not Enter Heinera Goebbelse.

 

Právě se děje

Další zprávy