Skupina O5 a Radeček vystupuje na střechách, turné zahájila s výhledem z Kotvy

ČTK ČTK
23. 7. 2020 9:36
Na střeše pražského obchodního domu Kotva ve středu poprocková skupina O5 a Radeček zahájila sérii pěti koncertů, které se konají na střechách budov. Hity jako Vloupám se, Máš mě na svědomí nebo Sex ve sprše odehrála šumperská sestava v netradičních akustických aranžích. Jako host vystoupil pražský písničkář Láska.

V zaplněné venkovní restauraci na střeše Kotvy účinkujícím aplaudovala přibližně stovka návštěvníků, mezi nimiž převažovaly ženy. Přítomní si vedle melodické hudby užívali výhled, za zády muzikantů se vypínaly věže Týnského chrámu a Pražský hrad.

"K této písni nelze mít lepší kulisu," konstatoval zpěvák Tomáš Polák před skladbou jménem Praha.

Mnozí posluchači se členy skupiny zpívali texty písní, z nichž velká část pocházela z loňského alba Dobrý zprávy. Zazněly i známé filmové songy. Posluchači si tak stejnojmennou skladbou připomněli filmovou komedii Lovení i píseň Budu rád, kterou ve snímku Špindl použil režisér Milan Cieslar.

Na závěr koncertu O5 a Radeček zahráli To až jednou, šestý singl s klipem z posledního alba, v němž muzikanti z jesenických hor zpívají o smrti. "Bavit se o smrti je pro někoho tabu, ale určitě každý z nás o ní občas přemýšlí. Neutečeš jí, ale nemusíš být na ni sám. A o tom je náš nový klip," představil novinku zpěvák Polák.

Turné na střechách bude pokračovat v královéhradecké knihovně, Baťově institutu ve Zlíně a kavárně Lucerna v Zábřehu. Sérii koncertů kapela zakončí 30. července v Olomouci na střeše Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

O5 a Radeček od roku 1997 podporuje aktivity dětských domovů ve spolupráci s časopisem Zámeček. Na pomoc opuštěným dětem věnuje také část výtěžku z Turné na střechách. Letos v březnu, po vyhlášení nouzového stavu, členové sestavy podpořili obyvatele uzavřené zóny v oblasti Litovle a Uničova, když ze studia streamovali koncert on-line.

V jeho průběhu mohli diváci v přímém přenosu posílat povzbudivé vzkazy lidem do uzavřené oblasti nebo prostřednictvím dárcovské platformy Donio.cz poukázat libovolnou částku ve prospěch místních dobročinných organizací.

Svůj první koncert odehrála skupina O5 a Radeček roku 1992 na známém folkovém festivalu Mohelnický dostavník před deseti tisíci lidmi. V následujících letech kapela objížděla největší folkové a country scény. Po žánrové přeměně na konci 90. let se stala představitelem tuzemského popu s hity Praha, Kristián nebo Máš mě na svědomí.

Velký význam měl duet Vloupám se z roku 2014. Videoklip se slovenskou zpěvačkou Márií Čírovou na YouTube dodnes zaznamenal 10 milionů zhlédnutí a nastartoval skomírající kariéru kapely. Klip přitom skupina natočila na mobil na pražském Vyšehradě v době, kdy uvažovala o rozchodu, a členové netušili, jak velký bude mít píseň dopad.

Videoklip se slovenskou zpěvačkou Márií Čírovou k písni Vloupám se na YouTube dodnes zaznamenal 10 milionu zhlédnutí. | Video: Brainzone
 

Právě se děje

Další zprávy