Skončil Bohemia Jazzfest, soutěž o nejlepší skladbu vyhrála trumpetistka Balcarová

ČTK ČTK
3. 8. 2020 12:29
Trumpetistka a komponistka Štěpánka Balcarová se stala vítězem 11. ročníku soutěže o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let, kterou na festivalu Bohemia Jazzfest vyhlásil Ochranný svaz autorský. Za skladbu Czereśnie si Balcarová odnáší šek v hodnotě 40 tisíc korun.
Štěpánka Balcarová (uprostřed) přebírá cenu od předsedy představenstva OSA Romana Strejčka (vlevo) a zakladatele festivalu Rudyho Linky.
Štěpánka Balcarová (uprostřed) přebírá cenu od předsedy představenstva OSA Romana Strejčka (vlevo) a zakladatele festivalu Rudyho Linky. | Foto: Bohemia Jazzfest

"Často slýchávám názor, že hudební soutěže jsou nesmyslné - v hudbě se přece nesoutěží. To je pravda, v hudbě samotné o soutěžení samozřejmě vůbec nejde. Veškerá hudební ocenění vnímám tedy spíše jako formu podpory - nejen finanční, ale především psychickou," říká Balcarová.

"Komponování je velmi křehká věc a člověk se může často ocitnout na tenkém ledě. Proto skladatele vždy potěší, když dostane pozitivní zpětnou vazbu," doplňuje.

O vítězi rozhodla odborná porota, ve které zasedli klavírista Jan Hála, kytarista Rudy Linka, saxofonista Jiří Stivín, pianista Emil Viklický a loňský vítěz Zdeněk Borecký. Vybírali z 22 přihlášených děl.

Balcarová je česká trumpetistka, skladatelka a dirigentka. V roce 2012 dokončila magisterský program na polské Hudební akademii Karola Szymanovského v Katovicích v oboru jazzová trubka. Jazzovou skladbu a aranžování později studovala ve Štýrském Hradci pod vedením Američana Eda Partyky.

Žije v Praze, kde působí jako pedagožka konzervatoře a Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka a na jazzové katedře HAMU. Je členkou několika sestav, například česko-polského kvinteta Inner Spaces, jazzového bigbandu Concept Art Orchestra nebo septeta s polskou zpěvačkou Małgorzatou Hutekovou.

Balcarová dále působí v Trialogu kontrabasisty Petra Kořínka, kde hraje ještě s pianistou Petrem Benešem, či v avantgardním projektu dirigenta Nikoly Kołodziejczyka nazvaném Chord Nation. Za své hráčské i skladatelské schopnosti byla oceněna na mnohých jazzových soutěžích.

Letošní 15. ročník mezinárodního hudebního festivalu Bohemia JazzFest se vzhledem k pandemii koronaviru konal jen on-line. Festival zahájil 27. července přenos z Prahy, kde vystoupili jazzový kontrabasista a baskytarista Miroslav Vitouš, Debbi a Lenka Dusilová. V dalších dnech na pódiích v Plzni, Liberci, Brně či Domažlicích účinkovali Jiří Stivín, Filip Gondolán, Pavel Šporcl nebo Vojtěch Dyk. Akce skončila předevčírem.

Zakladatelem a organizátorem festivalu je jazzový kytarista českého původu Rudy Linka. Koncerty Bohemia Jazzfestu na historických náměstích různých měst každý rok navštěvovaly desítky tisíc lidí.

Vystoupení Miroslava Vitouše, Debbi Kahlové a Lenky Dusilové na letošním Bohemia Jazzfestu si lze pustit i zpětně. | Video: Bohemia Jazzfest
 

Právě se děje

Další zprávy