Ska-P: Nejsme žádní komunisti, snažíme se pomáhat

Michal Pavec
6. 7. 2009 13:45
Španělská skupina odpovídala na festivalu RfP

Hradec Králové - Hudbu španělských Ska-P si čeští fanoušci předávali jakousi tichou poštou, média o nich nepsala, desky měly téměř nulový prodej. A výsledek? Radikálové z Madridu v únoru vyprodali pražskou Tesla Arenu.

I na Rock for People se jejich tvrdé a politické ska postaralo o dosavadní vrchol festivalu. Ať už početností davu nebo živelnou show s nápaditými převleky, mezi nimiž se blýskl strýček Sam s chůdami a kosou nebo brutálně zasahující policista.

Aktuálně.cz přináší exkluzivní rozhovor s kytaristou Joxemim a hlavním showmanem kapely, druhým zpěvákem Pipim. Přestože na něj před hradeckým vystoupením nebylo mnoho času, muzikanti velmi ochotně odpovídali.

Joxemi během povídání odmítal pustit kytaru z ruky, drnkal si a vzpomínal na vyprodaný pražský koncert. "Cítili jsme se tu opravdu skvěle," pochvaloval si.

Foto: Michal Pavec
Čtěte také:
Arctic Monkeys a Hadouken! Dva údery od teenagerů

Ska-P i Pipiho kapela The Locos už v Česku hráli dvakrát a pokaždé s hodně nečekaným úspěchem. Překvapilo vás to?

Pipi: Samozřejmě jsme něco podobného vůbec nečekali, Španělsko je odsud přece jen hodně daleko. Ale když vidíme tolik lidí bavit se a skákat, máme z toho velikou radost.

Zpěvák Pipi (vlevo) a kytarista Joxemi pózují v zákulisí před vystoupením na festivalu Rock for People
Zpěvák Pipi (vlevo) a kytarista Joxemi pózují v zákulisí před vystoupením na festivalu Rock for People | Foto: Michal Pavec

Jací jsou vlastně čeští fanoušci v porovnání s těmi, se kterými se setkáváte v jiných zemích, kde hrajete - třeba ve Španělsku nebo v Latinské Americe?

Joxemi: Hráváme třeba v Argentině, Chile nebo Mexiku a fanoušci jsou tam trochu jiní, určitě bláznivější. Ale i v Praze jsme se cítili opravdu skvěle.

Do vašeho únorového koncertu v Praze se o vás v českých médiích téměř nepsalo, vaše desky se moc neprodávaly a fanoušci vás znali hlavně díky nelegálnímu stahování. Nevadí vám to?

Joxemi: Vývoj nezastavíme a my proti tomu rozhodně nic dělat nebudeme. Problém vůbec není v penězích. Lidé mají hudbu zadarmo, což je pro ně sice dobré, ale nedokáží pak ocenit hodnotu práce, kterou do tvorby umělci vkládají.

Četl jsem, že jste se výrazně prosadili v roce 1994, kdy jste nahráli hymnu madridského fotbalového klubu Rayo Vallecano. Byl to zlomový okamžik vaší kariéry?

Pipi: Je to tak. Je to klub, kterému fandíme, a chodíme na něj, kdykoli nám vyjde čas.

Ska-P si v roce 2005 dali pauzu, která trvala tři roky. Dokážete říct, v čem se kapela po dočasném rozchodu změnila?

Joxemi: Během těch tří let, co jsme spolu nebyli, získali Ska-P spoustu nových fanoušků, zná nás mnohem víc lidí. Taky jsme nabrali spoustu nové energie k dalšímu hraní. Jinak jsme ale zůstali stejní.

Frontman Pulpul (uprostřed) v tričku svého oblíbeného fotbalového klubu Rayo Vallecano. Hymna, kterou mu složil, Ska-P proslavila
Frontman Pulpul (uprostřed) v tričku svého oblíbeného fotbalového klubu Rayo Vallecano. Hymna, kterou mu složil, Ska-P proslavila | Foto: Oficiální stránky kapely

Vaše názory, které promítáte do textů jsou často hodně levicové. Jaký je váš postoj ke komunistickým režimům, které vládly například ve východní Evropě, včetně bývalého Československa?

Pipi: My se rozhodně neidentifikujeme s komunistickými ani jinými stranami. Ano, jsme socialisté a dotýkáme se levicových témat, ale mluvit o nás jako o komunistech určitě není na místě.

Existuje na světě nějaký stát, který by se blížil ideálům, o nichž zpíváte?

Joxemi: Ideálním politickým systémem by pro nás byla anarchie. Ale my lidé nejsme dost schopní takový systém zřídit a udržet.

Snažíte se řešit nerovnost mezi lidmi i jinak než svou hudbou? Slyšel jsem, že třeba pomáháte chudým lidem v jižní Americe.

Joxemi: Pořádali jsme v jižní Americe charitativní koncerty, kam naši fanoušci nosili jídlo, které jsme pak distribuovali mezi chudé lidi. Peníze z koncertů pak putovaly do různých organizací.

Pipi: Ale šlo o sociálně prospěšné organizace, rozhodně ne politické.

 

Právě se děje

Další zprávy