Sir Tom Jones na festivalu Benátská! nabídl novinky i hity. Šedovlasý showman nezklamal

ČTK ČTK
29. 7. 2016 22:21
Množství novějších písní i staré hity nabídl v pátek tisícům spokojených návštěvníků ve sportovním areálu v libereckém Vesci britský zpěvák Tom Jones. Šestasedmdesátiletý šedovlasý showman v saku s vizáží univerzitního profesora se zde představil jako hlavní hvězda 24. ročníku hudebního festivalu Benátská!.
Zpěvák Tom Jones
Zpěvák Tom Jones | Foto: Reuters

Zpěvák Tom Jones, který byl před deseti lety povýšen britskou královnou do rytířského stavu, zahájil vystoupení za doprovodu kapely s dechovou sekcí skladbou Johna Lee Hookera z alba Praise & Blame z roku 2010.

Také další písně v úvodu koncertu pocházely z nových nahrávek a od jiných autorů. Zazněla například skladba Hit or Miss od americké zpěvačky Odetty Gordonové ze tři roky starého alba Spirit in the Room. Loňskou novinku Long Lost Suitcase reprezentovaly písně Take My Love (I Want to Give It All to You) od Little Willie Johna nebo Elvis Presley Blues od Gilliana Welche, před kterou Jones v krátkém proslovu složil poklonu "králi rokenrolu".

Majitel nenapodobitelného barytonu si ve své kariéře vyzkoušel soul, funk, gospel, country i balady se smyčcovým doprovodem, experimentoval s hip hopem, popem i rockem. Ze svých starých hitů dnes posluchačům nabídl It's Not Unusual, Delilah, Green či Green Grass of Home, ovšem v zemitějších úpravách, než znají jeho fanoušci z desek. Naopak populární skladbu Sex Bomb provedl v komornější verzi, než je na albu Reload.

Jones přezdívaný také "tygr z Walesu" koncertoval v Česku počtvrté. Před libereckým koncertem v minulých letech zpíval v Brně a dvakrát v Praze. O jeho vystoupení na festivalu Benátská! podle zakladatele a ředitele festivalu Pavla Mikeze pořadatelé usilovali několik let.

V dalším programu dnes za proměnlivého počasí, kdy se vystřídal déšť se sluncem, z tuzemských interpretů na hlavní scéně vystoupila s rokenrolovou kostýmovou show kapela Doctor P.P. v čele se zpívajícím právníkem Petrem Pečeným, Pipes and Pints kombinující punk se zvukem dud nebo zpěvačky Anna K a Ewa Farna. Na jednom z vedlejších pódií vzbudili tvrdou muzikou pozornost The Snuff a kapela Mňága a Žďorp hned první písní Hodinový hotel připomněla 25 let, který uplynuly od vydání jejího prvního alba Made in Valmez.

 

Právě se děje

Další zprávy