Sigur Rós chystají album Kveikur. Vyjde před Colours

Kultura Kultura
25. 3. 2013 5:22
Poslechněte si novou skladbu Brennisteinn
Foto: Profimedia.cz

Praha/Reykjavík – Pouhý jeden rok stačil islandským Sigur Rós k nahrání dalšího alba. Společně s uvedením nové skladby Brennisteinn kapela na svém webu stroze oznámila, že sedmou řadovku Kveikur vydá 17. června, tedy zhruba měsíc před vystoupením na festivalu Colours of Ostrava.

Tam vystoupí už pouze jako trojice. Nedávno ji totiž opustil multi-instrumentalista Kjartan Sveinsson, který se chce od nynějška věnovat vlastní hudební tvorbě.

Dle lednového vyjádření pro videomagazín portálu Pitchfork má být Kveikur výrazně agresivnější deskou, než byla poslední Valtari. Pro ni bylo charakteristické využívání dlouhých ambientních ploch, pozvolné rozpracovávání motivů na úkor písňové formy a hrálo se v ní takřka výhradně na atmosféru.

„Jako kdyby z písní zůstaly už jen předehry či cody plné andělských chórů a monumentálních smyčcových barikád,“ napsal v recenzi alba Valtari na Aktuálně.cz Karel Veselý.

Sigur Rós
Sigur Rós | Foto: Colours of Ostrava

Chystaná nahrávka vzniká v losangeleských studiích a několik skladeb z ní se už objevilo v koncertním repertoáru. Takovou je například i Brennisteinn, k níž režisér Andrew Huang natočil tajemný videoklip pouze v odstínech černé, bílé a žluté barvy.

Sigur Rós založili v roce 1994 zpěvák a kytarista Jón „Jónsi“ Birgisson, baskytarista Georg Hólm a bubeník Ágúst Ævar Gunnarsson. Posledního jmenovaného po pěti letech nahradil Orri Páll Dýrason. V roce 1998 se k trojici přidal (dnes už bývalý klávesista) Kjartan Sveinsson. Název vzešel ze jména zpěvákovy sestry Sigurrros (Vítězná růže), která se narodila v době založení kapely.

První album Von vyšlo v roce 1997 a už následujícího Ágaetis byrjun se stal obrovský islandský trhák, jenž rychle přesáhl hranice ostrova zdánlivě odříznutého od zbytku světa. Uhrančivý a zasněný charakter kompozic v roce 2002 Sigur Rós  vyprofilovali na albu ( ), za něž dokonce získali nominaci na Grammy v kategorii alternativní hudby.

Mezi obdivovatele kapely patří mimo jiné Thom Yorke (Radiohead), David Bowie nebo David Harrington z Kronos Quartetu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy