Ed Sheeran rozezpíval Letňany. Zrzavý mladík s kytarou patří ke světové špičce

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 7. 2019 23:51
Britský zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran rozezpíval desetitisíce lidí na koncertu na letišti v pražských Letňanech. V hledišti bylo podle pořadatelů téměř 80 000 návštěvníků, do Letňan dorazilo předtím nejvíce lidí před třemi lety na koncert AC/DC, který sledovalo 60 000 fanoušků. Nadšení diváci aplaudovali hitům jako Bloodstream, Thinking Out Loud a především Shape of You. Tento singl se stal třetím nejprodávanějším v Británii a vůbec nejčastěji streamovanou skladbou na Spotify.
Ed Sheeran.
Ed Sheeran. | Foto: Václav Vašků

Zrzavý dívčí idol, jehož přivítalo publikum velkým jásotem, zahájil koncert na modře zabarvené scéně skladbou Castle on the Hill ze svého loňského třetího studiového alba nazvaného ÷ (Divide). Poté divákům připomněl svou minulou návštěvu v Praze v únoru 2015 v holešovické Tipsport Areně. V programu byly i písně The A Team a You Need Me, I Don't Need You z jeho debutového alba + (Plus) a I See Fire, Sing či Tenerife Sea z druhé nahrávky x (Multiply). Sheeran vydá po svých vystoupeních v Praze nové album. Bude se jmenovat No. 6 Collaborations Project a na trh se dostane 12. července. Z něho na koncertech představuje skladby Beautiful People a I Don't Care.

Podle loňského žebříčku časopisu Forbes je Sheeran třetím nejlépe placeným hudebníkem na světě, loni vydělal 110 milionů dolarů, tedy v přepočtu 2,5 miliardy korun. Jeho show postrádala okázalost hudebních celebrit, Sheeran v obyčejném černém tričku vystoupil sám bez doprovodné kapely a při hře na kytaru si vypomáhal přednatočenou hudbou. Při zpěvu ho často doprovázelo vděčné publikum, které znalo část jeho textů.

Před Sheeranem se v roli předkapel představili švédská zpěvačka Zara Larssonová a britský kytarista James Bay. Také oni se od přítomných posluchačů dočkali potlesku. Koncert provázela přísná bezpečnostní opatření a lidé museli při příjezdu i odjezdu v okolí Letňan počítat s dopravními uzávěrami.

Britský zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran, považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné hudební scény, přijel do Prahy v rámci svého evropského turné Divide 2019. Osmadvacetiletý hudebník má čtyři trofeje Grammy, pětkrát získal Brit Award a řadu dalších prestižních cen. Na konci roku 2017 obdržel Sheeran Řád britského impéria za své aktivity v oblasti hudby a charity. Sheeranovy koncerty patří v současné době k nejprodávanějším na světě. Pražský koncert byl vyprodán po pár hodinách od spuštění předprodeje. Pořadatelé proto vzápětí přidali další vystoupení, které se na stejném místě uskuteční v pondělí.

Sheeranův koncert se podle počtu přítomných diváků zařadí k vůbec největším podobným akcím v České republice. Tabulce největších koncertů bezpečně vévodí vystoupení Rolling Stones ze srpna 1995, na Strahovský stadion tehdy dorazilo na 130 000 lidí, jen o 10 000 méně fanoušků pak o rok a měsíc později přilákal na Letenskou pláň zpěvák Michael Jackson. Téměř stejný počet lidí přišel také v září 1994 na Strahov na koncert kapely Pink Floyd.

"Stounům" patří i další primát, žádná skupina ani interpret nepřilákal v součtu tolik fanoušků jako oni. Na pět pražských koncertů (1990, 1995, 1998, 2003 a 2018) a jeden brněnský (2007) dohromady přišlo na 400.000 lidí. Zatím naposledy zahráli Rolling Stones v ČR začátkem loňského července v Letňanech před 50 000 návštěvníky. Podobný počet lidí jako Ed Sheeran pak přilákala ještě vystoupení U2 (srpen 1997), slovenské kapely Elán (září 2003) nebo českého Kabátu (září 2014).

 

Právě se děje

Další zprávy