Shakira předvede zpěv a orální fixaci

jps
2. 3. 2007 0:00
Praha Z lokální hvězdičky se Shakira vypracovala v jednu z největších pěveckých pophvězd. Dnes to předvede v Praze. UVNITŘ: VIDEO

Česká metropole znovu uvidí, jak vypadají oživlé videoklipy na pódiu, a po zářijové Madonně i prosincových koncertech Pink a Christiny Aguilery zase dostane popovou show té nejblyštivější kvality.

"Na pražském koncertě představí především materiál z desky Oral Fixation 2, dojde i na její nejznámější skladby," slibuje Petr Novák z pořádající agentury Interkoncerts.

Než to mohl vyslovit, musel se odehrát příběh, který jako by někdo opsal z té nejčervenější z červených knihoven.

Shakira vyrůstala v multikulturním tavícím kotli jinak ne zrovna multikulturní kolumbijské Bogoty. Matka je Kolumbijka italského původu, otec Libanonec. Formovala ji latinskoamerická kultura; a když se k tomu přičtou jihoevropské vlivy a blízkovýchodní temperament, byla to už v raném dětství tikající časovaná bomba.

Shakira při své show v Caracasu, venezuelském hlavním městě.
Shakira při své show v Caracasu, venezuelském hlavním městě. | Foto: Reuters

První báseň napsala ve čtyřech letech, vůbec první píseň v osmi. To když se starší bratr zabil na motorce, žal jejího otce ji prý inspiroval ke skladbě Tus Taras Oscuras, Tvé tmavé brýle.

O pět let později podepsala smlouvu s lokální pobočkou Sony Music a v roce 1991, kdy jí bylo patnáct, už vychází debut Magica. Prodalo se  ho tisíc kopií a vypadalo to, že jí stihne osud další lokální hvězdičky, která s trochou štěstí bude vymetat obskurní televizní show a kluby.

Ani druhá deska z roku 1993 s názvem Peligro neznamenala zásadnější průlom a Shakira se rozhodla uklidit načas na univerzitu. Do studia se ale znovu vrátila už po dvou letech, v roce 1995. A dotřetice to vyšlo.

Deska Pies Descalzos z ní během krátké doby udělala jihoamerickou popovou ikonu. Díky hitům jako Estoy Aquí nebo Pies Descalzos, Sueños Blanco dokázala prodat čtyři miliony kopií.

Foto: Reuters

Čtvrtá deska pozici jihoamerické hvězdy jen potvrdila a její sláva začala přerůstat rodný kontinent. Albu ¿Dónde están los ladrones? se dařilo mimo jiné ve Francii nebo Portugalsku a překvapivě i ve Spojených státech. Odtud byl jen krůček, aby Shakira podnikla frontální útok na západní civilizaci.

Společně s Glorií Estefan  začala pracovat na anglických verzích hitů z desky ¿Dónde están los ladrones? - jehož název se dá přeložit Kde jsou zloději ? Asi v prádelně, protože na úpatí nového tisíciletí tak na světový trh vstupuje deska s lakonickým názvem Laundry Service.

  • Na videoklip La Tortura se podívejte ZDE
  • Na videoklip No se podívejte ZDE

Prodá se ho třináct milionů kusů - navzdory tomu, že kritika se většinou zabývala tím, že zpěvačtina angličtina není dvakrát povedená. A že Shakira víc než pěveckým talentem zaujme divokým kroucením se a svérázným mixem, který tvoří házení prsy, břišní tance a aerobik.

Foto: Reuters

To samozřejmě nemohlo zpomalit její nástup do pozice globální hvězdy, právě naopak. Kudrnatých blondýn pomazaných motorovým olejem, lascivně se vlnících ve videoklipech na MTV a zpívajích (vlastní texty!) o utrpeních lásky nebude nikdy dost.

Předloni vydala "dvojdesku" Oral Fixation. První část desky s freudovským názvem v červnu a španělsky pro starší fanoušky; druhou před Vánoci v anglické a rockovější verzi. Tady najdeme duet s Carlosem Santanou nebo Hips Don´t Lie, hit, který jí napsal a spolu s ní zazpíval Wyclef Jean.

  • Na videoklip Hips Don´t Lie se podívejte ZDE
  • Na videoklip ke skladbě Die de Enero se podívejte ZDE

Tenhle song se loni se stal nejhranější popovou písní v historii rozhlasového vysílání v USA, bodoval i jeho klip  a Shakira si ještě upevnila postavení a vyrazila na celosvětové Oral Fixation Tour, které ji skoro na závěr vede i Prahy.

Šňůra začala vloni 14. června ve španělské Zaragoze a skončí 12. března ve švédském Stockholmu. Se stejným programem, se kterým se o víkendu objeví v Praze, se Shakira nedávno předvedla i petrolejovému socialistovi Hugo Chávezovi.

Foto: AskMen.com

Vůdce Venezuely nemá rád kapitalismus, tedy pokud jej tedy neprovozuje kolumbijská popstar. Neváhal kvůli ní dokonce otevřít vojenské letiště uzavřené po pokusu o převrat. "Shakira se vrátila. Vítej, Shakiro," přivítal Chavez devětadvacetiletou držitelku čtyř Grammy před vystoupením na aerodromu La Carlota, které otevřel znovu po čtyřech letech.

V Sazka Aréně se před ní za 1300 korun představí hiphopový DJ Cut Chemist a poté nastoupí děva, kvůli které její fanoušci propadají i přes svůj věk nutkavé orální fixaci. Vybavení přiveze osm kamionů a pět autobusů, v nich bude prý i kolumbijský národní kroj; ale na ten asi zvědaví nebudou.

 

Právě se děje

Další zprávy