Servisní poplatek stál víc než lístek. Kapela The Cure donutila prodejce k omluvě

Kultura Kultura
17. 3. 2023 14:44
Prodejce Ticketmaster se vzdá části poplatků, které lidem naúčtoval při prodeji lístků na koncerty kapely The Cure v USA. Firma se omluvila poté, co zpěvák Robert Smith zkritizoval její "přemrštěně vysokou" marži. Společnost v některých případech účtovala fanouškům vyšší servisní poplatek, než byla samotná cena vstupenky.
The Cure vloni v říjnu zahráli v pražské O2 areně. Na snímku je zpěvák Robert Smith.
The Cure vloni v říjnu zahráli v pražské O2 areně. Na snímku je zpěvák Robert Smith. | Foto: Lukáš Bíba

Jak píše britský deník Guardian, třiašedesátiletý anglický zpěvák Smith tento čtvrtek vzkázal fanouškům, že je jednáním Ticketmasteru "znechucený úplně stejně jako vy". Na sociálních sítích se tou dobou šířily již stovky stížností. Kapela přitom záměrně nacenila vstupenky nízko, ty nejlevnější nabídla za 20 dolarů neboli 450 korun, aby mohl přijít každý.

Fanoušci však na sítích sdíleli screenshoty obrazovky dokládající, jak se snažili koupit tyto lístky na webu Ticketmasteru. Například k jedné ceně vstupenky za 20 dolarů firma přičetla servisní poplatek 11,65 dolaru, druhý poplatek "za úhradu vybavení" dalších 10 dolarů plus ještě 5,50 dolaru za "zprocesování koupě". Lístek tedy místo 20 dolarů nakonec stál 47,15 dolaru, ilustruje Guardian.

Britská BBC zase zmiňuje zákazníka, který za čtyři vstupenky po 20 dolarech zaplatil dohromady 172,10 dolaru. Jinému se lístek na koncert ve městě Phoenix za 20 dolarů při platbě prodražil na 72,25 dolaru, ještě jiný na Twitteru zveřejnil, že za dvě vstupenky rovněž na koncert ve Phoenixu místo 40 dolarů zaplatil 75,25 dolaru. Podle Guardianu si firma různě vysoké poplatky účtovala v rámci speciálního programu Verified Fan, který má být určen nejvěrnějším fanouškům a jehož cílem je zabránit masovému skupování lístků překupníky nebo automatizovanými počítačovými boty.

V reakci na množící se svědectví o předražených vstupenkách zpěvák The Cure ve čtvrtek ráno označil počínání Ticketmasteru za "debakl" a zkritizoval jeho "přemrštěně vysokou" marži. "Jen aby bylo jasno, hudebníci nemají možnost tohle ovlivnit. Ale snažím se poptat, jak může být takový poplatek ospravedlnitelný, a pokud dostanu odpověď, která má alespoň částečně hlavu a patu, dám vědět," uvedl.

Tentýž večer zpěvák informoval posluchače, že si promluvil se zástupci Ticketmasteru. Ti uznali, že poplatky byly nadsazené. Jako "výraz dobré vůle" nakonec firma všem kupcům nejlevnějších vstupenek vrátí po 10 dolarech za kus. Těm, kdo sehnali lístky v dražší kategorii, společnost vrátí pět dolarů, vysvětluje BBC.

Robert Smith už začátkem týdne vysvětlil, že jako partnera pro své první americké turné od roku 2016 si The Cure vybrali Ticketmaster, neboť s ním měli největší šanci předejít masovému skupování a přeprodeji lístků. Právě z obav, že by si firma mohla účtovat přemrštěně vysoké poplatky, se však The Cure odmítli zapojit do jejích prémiových programů. Výslovně pak sestava odmítla využít takzvanou dynamickou cenu vstupenky, kterou stanovuje počítačový algoritmus na základě toho, jak velká je momentální poptávka.

Právě kvůli tomuto principu se v posledním roce ceny lístků na některá vystoupení zpěvačky Taylor Swift nebo Bruce Springsteena vyšplhaly v extrémních případech k desítkám tisíc českých korun. Ticketmaster za to čelil kritice. Koncem loňského roku navíc firma neustála právě mimořádný zájem fanoušků o lístky na koncerty Taylor Swift. Vedení společnosti Live Nation, jež prodejce vstupenek Ticketmaster vlastní, následně grilovali američtí senátoři. Několik političek za Demokratickou stranu kritizovalo servisní poplatky a rovnou vyzvalo k rozbití Live Nation a Ticketmasteru, jejichž spojení považují za monopol. Ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, že prošetří, zda firma nezneužívá monopolního postavení na trhu, kde se točí miliardy dolarů.

The Cure vloni v říjnu navštívili pražskou O2 arenu. "Připomněli se coby mistři soustředěné gradace, vrstvení a zhušťování emocí. Bez hecování či velkých gest publikum strhli od první písně," napsalo o vystoupení Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy