Sepultura je hvězdou vizovického metalobraní

ČTK
5. 4. 2007 14:30
Na Moravu přijedou i Motörhead a Thunder
Sepultura
Sepultura | Foto: Aktuálně.cz

Vizovice - Pátý ročník festivalu Masters of Rock ozdobí vystoupení brazilské Sepultury, legendy metalového žánru.

Sepultura své tvrdé rytmy hraje už od roku 1980, i když oficiálně vznikla o čtyři roky později. Do povědomí posluchačů se Sepultura poprvé zapsala deskou Morbid Visions v roce 1986, do metalové špičky prorazila následujícími alby Schizophrenia, Beneath the Remains a Arise. Na všech těchto deskách pilovala kapela deathmetalové postupy, které obohacovala o nezaměnitelný sound.

Na začátku 90. let se Sepultura začala obracet zády k tradičně chápanému metalu; do své hudby vkomponovala řadu prvků, které ortodoxní fanoušky nejprve vyděsily, posléze je však přijali za své. Kapela stvořila naprosto specifický styl, který se mimo jiné nechává inspirovat i brazilskou etnickou hudbou.

Foto: Aktuálně.cz

Po fenomenálním úspěchu desky Roots, na které se mísí hluboký zvuk kytar s tradičními indiánskými nástroji, v roce 1996 nastal v Sepultuře rozkol, když ji opustil její frontman Max Cavalera. Veřejnost očekávala, že skupina vydá posmrtně několik kompilací a ulehne k věčnému odpočinku.

Kapela se ale spojila s Afroameričanem Derrickem Greenem a pustila se znovu do práce. Vydala několik desek, například album Nation či Roorback. Do Vizovic přiváží novou desku Dante XXI, která se tematicky inspiruje Danteho Božskou komedií.

Rockový maraton se tradičně koná v areálu místní likérky od 12. do 15. července a kromě kapely seskupené kolem Derricka Greena se na ní představí britský Thunder, švédský Sabaton a Týr z Faerských ostrovů.

Přijedou i finští Children of Bodom, švédští Hammerfall, z českých interpretů to bude Divokej Bill, Vypsaná fiXa nebo Silent Stream of Godless Elegy. Jak organizátoři dříve infromovali, počítají také s vystoupením britského heavymetalu Motörhead.

Masters of Rock patří k největším letním open air festivalům v Česku. Loni si čtyřdenní rockové peklo našlo kolem 20 tisíc fanoušků.

 

Právě se děje

Další zprávy