Scorsese si posvítí na Rolling Stones

Reuters, Hej
1. 11. 2006 13:00
Los Angeles - Koho Rolling Stones minuli kvůli zraněné hlavě Keitha Richardse a bolavému krku Micka Jaggera, může jít na dokument Martina Scorseseho.

Známému režisérovi se daří. I v českých kinech se teď promítá vydařený poslední film, policejní thriller Skrytá identita. Cení si ho diváci i kritika, už nyní je nejvýnosnějším Scorseseho filmem vůbec a šance má i v blížícím se oscarovém klání.

Jsou v něm i dvě písně Rolling Stones - skupiny, které věnuje svůj další film. Dokument o slavných rockových dinosaurech natáčí v New Yorku. S natáčením se začalo v neděli během vystoupení na oslavě narozenin bývalého prezidenta Clintona v divadle Beacon.

Mick Jagger a Keith Richards na evropském turné skupiny Rolling Stones
Mick Jagger a Keith Richards na evropském turné skupiny Rolling Stones | Foto: Reuters

Dva koncerty z turné A Bigger Bang, které se mělo zastavit i u nás, doplní archivní i nové záběry z koncertního zákulisí a rozhovory s kapelou. Šnůru provázejí zdravotní problémy: nejprve byla část koncertů odložena nebo zrušena kvůli dnes už slavnému pádu Keithe Richardse ze tromu, posléze se část vstoupení odvolána kvůli hlasové indispozici  Micka Jaggera.

Scorsese nebude pochopitelně první, kdo rock´n´rollové legendě věnuje dokument. V roce 1970 natočil Albert Maysles film Gimme Shelter. Vyprávěl o tragickém koncertě v Altamontu 6. prosince 1969. Rolling Stones tam měli hrát zadarmo před třísettisícovým davem.

V obavách o bezpečnost oslovili Rolling Stones členy motorkářského gangu The Hell's Angels, aby pomohli zachovat pořádek. Ti místo toho vytvořili atmosféru strachu a hrůzy, která nakonec vedla k ubodání jednoho z fanoušků.

Infobox
Autor fotografie: Warner Bros

Infobox

Tohle datum je tak mnohými označováno za den, kdy zemřela šedesátá léta. Maysles poskytne Scorsesemu své záběry ze zákulisí tragické akce.

I Scorsese má s hudebními dokumenty své zkušenosti - v roce 1978 natočil The Last Waltz o posledním koncertu skupiny Band, loni se věnoval dokumentu o Bobu Dylanovi, pojmenovaném No Direction Home.

Severoamerická práva na dokument o Rolling Stones koupil Paramount Pictures. Studio zatím bezejmenný film plánuje uvést do kin na konci roku 2007. Snímek financují hollywoodský producent Steve Bing, přítel skupiny, a Michael Cohl, který je od roku 1989  promotérem stoneovských turné.

 

Právě se děje

Další zprávy