Scorsese chystá dokument o Georgi Harrisonovi

tur
28. 9. 2007 12:00
Film zachytí Beatles, východní mystiku i Monty Pythony
Foto: Reuters

Londýn - Mafiánský režisér Martin Scorsese tak dlouho toužil po Oscarovi, až ho letos získal za film Skrytá identita. Spokojen se teď pouští do dalšího ze svých hudebně dokumentárních projektů.

Hudebník přezdívaný tichý beatle stál ve stínu Lennona a McCartneyho. Životní příběh kytaristy a skladatele sice zahrne i léta s Beatles, ale bude se soustředit na sólovou kariéru. Zaměří se i na produkční projekty: Harrison spolu se svou společností Handmade Films stál kupříkladu v pozadí financování Monty Pythonova Života Briana.

Centrální linii portrétu samozřejmě sehraje zájem o východní náboženství a filozofii, který v mnoha směrech ovlivnil Beatles i jeho sólovou kariéru a život.

Meditace ho odvedly od LSD, ale zapříčinily i rozchod s první manželkou Pattie Boydovou, která po osobních neshodách odešla k Eriku Claptonovi.  Nepomohly ani balady Here Comes The Sun a Something, které jí příznivec indické hudby a hráč na sitár věnoval na albu Abbey Road.

Foto: Aktuálně.cz

"Harrisonova hudba a jeho hledání duchovní hloubky představují příběh, který má šanci rezonovat i dnes. Těším se, že se do toho pořádně ponořím," sdělil Scorsese deníku Variety. Režisér témata víry rozpracovával už ve filmech Kundun nebo Poslední pokušení Krista.   

"Georgeovi by udělalo velkou radost, kdyby věděl, že jeho příběh bude vyprávět Martin Scorsese," prohlásila Harrisonova vdova Olivia, která se bude spolu s Paulem McCartney a Ringo Starrem podílet na produkci snímku. Přípravné rozhovory by měly začít už letos, realizace ale zabere možná i několik let.

Velký fanoušek duchovna i sportovních automobilů George Harrison zemřel v roce 2001 po dvouletém boji s rakovinou plic. S úspěchem se mu povedlo vyváznout smrti poté, co jej v roce 1999 pobodal útočník, který vnikl do jeho domu.  

Pro Scorsese není hudební dokument neprobádaný žánr. Finálním střihem v těchto dnech prochází koncertní Shine A Light o Rolling Stones, plánovaná premiéra se z letošního září přesunula na duben 2008. Kritika už ocenila jeho portrét Boba Dylana: No Direction Home.

Scorsese byl také iniciátorem sedmidílného projektu, ve kterém se vydal spolu se slavnými kolegy typu Clinta Eastwooda objevovat blues a snažil se pochopit, jak se "z místní lidovky stal univerzální hudební jazyk". 

Režisér Taxikáře vždycky prohlašoval, že rock'n'roll se silně podepsal na emancipaci jeho generace.

 

Právě se děje

Další zprávy