Scofield, Holland, Elling. Jazzfest do Brna přiveze slavné interprety

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 2. 2023 19:00
Kanadskou pianistku Dianu Krall, amerického zpěváka Kurta Ellinga nebo britského bubeníka Simona Phillipse známého z kapely Toto přivítá letošní ročník brněnského Jazzfestu, který se uskuteční od 7. března do 19. května. Nabídne 16 koncertů.
Přední jazzový zpěvák Kurt Elling (na snímku) v Brně představí projekt Superblue.
Přední jazzový zpěvák Kurt Elling (na snímku) v Brně představí projekt Superblue. | Foto: Cory Dewald

Z dalších interpretů vystoupí klavírista Emmet Cohen a Tigran Hamasyan, saxofonisté Donny McCaslin a Melissa Aldana, kytarista Kurt Rosenwinkel nebo smyčcový Kronos Quartet, jenž oslaví 50 let na scéně.

"První pětice koncertů, kterou jsme zveřejnili loni na podzim, mezi našimi fanoušky silně rezonuje a nyní už zbývají jen poslední vstupenky," říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo. "Například u koncertu Diany Krall jsou k dispozici pouze vstupenky na stání. Věříme, že obdobný zájem vyvolají i nově zveřejněné koncerty," dodává. Osmapadesátiletá klavíristka a držitelka dvou cen Grammy, jež má dva miliony posluchačů na Spotify, se představí 19. května v Bobycentru a den nato v pražském Kongresovém centru.

Přehlídku odstartuje 7. března koncert kontrabasisty Davea Hollanda, který se v Sono Centru představí s dlouholetými spoluhráči, bubeníkem Ericem Harlandem a kytaristou Kevinem Eubanksem. Šestasedmdesátiletý Angličan proslul účinkováním v kapele Milese Davise, s nímž natočil na svou dobu přelomová jazzrocková alba In a Silent Way z roku 1969 a rok nato Bitches Brew. Už roku 1972 ale Holland zahájil úspěšnou sólovou dráhu.

Hned 9. března bude v Sono Centru následovat vystoupení dalšího slavného interpreta, jedenasedmdesátiletého kytaristy Johna Scofielda. Naposledy zde představil své předělávky country hitů, tentokrát za doprovodu klavíristy Jona Cowherda, kontrabasisty Vicenta Archera a bubeníka Joshe Diona sáhne hlouběji do repertoáru americké lidové, rokenrolové i rockové hudby.

Přední jazzový zpěvák Kurt Elling v Brně představí kapelu Superblue, s níž nahrál stejnojmenné album na pomezí jazzu a funku. Významně k výslednému tvaru přispěl kytarista a producent Charlie Hunter.

Jazzfest se koná na několika místech v Brně, od nejpočetnějšího Sono Centra a Zoner Bobyhall přes Divadla na Orlí a Husa na provázku až po Cabaret des Péchés. "Na konci června navíc uspořádáme druhý ročník Slavností synkop," uvedl umělecký ředitel Vilém Spilka. "To je náš festival ve festivalu, na němž se během jediného večera na třech pódiích v Divadle Husa na provázku vystřídají nejzajímavější projekty z česko-slovenské jazzové scény," dodává.

Při tomto večeru vystoupí Peter Lipa, Ochepovsky Project ruského kytaristy a skladatele žijícího v Česku Igora Ochepovského nebo trio Tomáše Sýkory doprovázené producentem Aid Kidem. Kromě hlavních koncertů festival chystá doprovodný program, například workshop pro děti starší tří let. Vstupenky jsou k dispozici přes web nebo síť GoOut, stojí od 300 korun po asi 2000 korun.

Titulní skladba z alba Superblue zpěváka Kurta Ellinga a kytaristy Charlieho Huntera. Natočeno v Londýně. | Video: Edition Records
 

Právě se děje

Další zprávy