Sbohem a řetěz. Kapely se loučí s Filipem Topolem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 6. 2013 12:44
Na pohřeb Filipa Topola naváže vzpomínkový koncert
Filip Topol.
Filip Topol. | Foto: ČTK

Praha - Na středeční poslední rozloučení s hudebníkem Filipem Topolem, který zemřel 19. června ve věku 48 let, naváže vzpomínkový koncert v klubu Meet Factory na pražském Smíchově.

Akce nazvaná Sbohem a řetěz se od 18:00 zúčastní skupiny Pohlavní nádraží, The Plastic People of the Universe, Echt!, Už jsme doma a Zuby nehty. Večerem provede kněz Ladislav Heryán. Na svých stránkách o tom informuje Topolova kapela Psí vojáci.

Rozloučení začne 26. června v Nové obřadní síni na Olšanských hřbitovech od 15:00. Vzhledem k omezené kapacitě je část obřadní síně vyčleněna pro rodinu a nejbližší přátele. Pro ostatní bude zajištěn zvukový přenos obřadu do prostoru před síní.

Následovat bude smuteční průvod k rodinnému hrobu, kde bude uložením ostatků rozloučení ukončeno.

Čtěte také
Odešel prokletý básník, který se minul s časem 

Filip Topol, který patřil k nejvýraznějším tuzemským hudebníkům, pocházel z umělecké rodiny. Bratr Jáchym je básník a spisovatel, otec Josef Topol je dramatik a Filipův dědeček byl spisovatel Karel Schulz.

Jeden z nejcharismatičtějších českých rockových hudebníků zanechal nesmazatelnou stopu v duších několika generací posluchačů. Je spojen především s legendární pražskou undergroundovou skupinou Psí vojáci, která fungovala přes 30 let. A když se Psí vojáci letos vrátili po více než roční pauze na pódia, byla jejich vystoupení beznadějně vyprodaná.

Kombinace poetických, syrových a drásavých textů s hrou na klavír činila z Topolova projevu neopakovatelný zážitek. Hudbě s vlastní kapelou se věnoval od konce 70. let, rád měl také vážnou hudbu.

Psí vojáci kvůli zdravotnímu stavu Filipa Topola vyhlásili 28. května koncertní přestávku, která měla trvat do letošního září. Jednou z posledních aktivit kapely je hudba k dokumentu Sny o tátovi. Snímek zabývající se jedním z procesů z padesátých let uvede 2. prosince Česká televize.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy