Sázavafest si zatančí se zločinci a Paulem Oakenfoldem

Kultura Kultura
1. 8. 2012 12:54
Jako další hvězdy se představí Fun Lovin' Criminals
Foto: Aktuálně.cz

Benešov - Dvanáctý ročník Sázavafestu se potýká s finančními problémy, musel škrtnout hlavní hvězdu Kaiser Chiefs a metalisty Skindred, ani lístky se očividně neprodávají tak dobře, jak by si pořadatelé představovali. Festivalu preferujícímu domácí kapely nyní v programu největším písmem svítí zasloužilý dýdžej Paul Oakenfold společně s vyklidněnými alternativními rockery Fun Lovin' Criminals.

Ti společně s řadou dalších se v Benešově postupně představí od čtvrtka 2. do neděle 5. srpna. Vstupenky jsou k dispozici za cenu 1 390 korun, na místě budou stát 1 600.

Tanec s Promopro

Pokud ve zbytku zahraničních jmen něco jasně převládá, je to taneční hudba, jíž bude zasvěcena jedna scéna nazvaná dle svého sponzora Promopro Dance Hall. V ní se předvede Sak Noel - autor loňské diskotékové odrhovačky Loca People, party harcovníci Mike Candys a Dennis Sheperd, švédský milovník uhlazeného housu Stonebridge nebo o něco údernější Chris Sadler.

Molotov
Molotov | Foto: Aktuálně.cz
 

Jedno jméno ale mezi nimi jasně vyniká a proto se na rozdíl od zmíněných představí na hlavním pódiu. Je jím slavný dýdžej Paul Oakenfold, který se proslavil remixy hitů Michaela Jacksona nebo Justina Timberlakea a v posledních letech se věnoval mimo jiné tvorbě filmových melodií, namátkou třeba k Bournově identitě či druhému Shrekovi.

Klíčovým momentem se pro dnes skoro padesátiletého producenta stala návštěva Ibizy koncem osmdesátých let, respektive tamních dlouhých večírků na teplém nočním vzduchu. Pohodovou náladu si přivezl zpět do Británie a v klubu Heaven odstartoval na přelomu devadesátých let sérii acid housových party a tím vlastně i jednu epizodu klubové kultury.

Postupem času se z něj stala dýdžejská superstar, jež si na nadcházející desku Pop Killer přizval třeba Red Hot Chilli Peppers a jež předskakovala na poslední pražské zastávce Madonny.

Trochu jiný přístup pak vyznávají Lyre le Temps kombinující elekroniku se swingem podobně jako jejich rakouští kolegové Parov Stelar. Na rozdíl od nich ale s materiálem pracují o něco mále kreativněji a nezůstávají jen u jediné tancovačkové polohy. Podíleli se také na hudbě k oscarovému snímku Umělec (The Artist).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pohodáři a domácí „hvězdy"

Druhou hvězdou po Oakenfoldovi jsou newyorští Fun Lovin' Criminals, jejichž hudba zní podobně pohodově jako jejich název. Snoubí se v ní alternativní rock především s funky vlivy, čerpají ale i z hip hopu, blues, soulu nebo jazzu. V textech kapela zůstává vlastně doma, rozebírá v nich hlavně život v New Yorku a s nadhledem zpracovává v jádru neveselá témata příležitostného holdování drogám, organizovaného zločinu, chudoby či politiky.

Foto: Aktuálně.cz

Svou základnu fanoušků kapela získala už s prvními dvěma alby a ze své někdejší chvilky slávy v druhé polovině devadesátých let těží dodnes. Největší koncentrace jich je v severní Evropě a globálně mají Fun Lovin' Criminals na kontě přes deset milionů prodaných nosičů.

Nicméně dále už jsou na seznamu de facto jen latinsko-američtí příležitostně rapující rockeři Molotov, nevýrazné indie kytarovky Death by Chocolate a Frantic Sunday nebo australská písničkářka Coby Grantová. Plus samozřejmý český festivalový mix reprezentovaný tentokrát jmény Nightwork, Charlie Straight, Mig 21, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Aneta Langerová, Petra Hapková, Xindl X, Gabriela Gunčíková, Sto zvířat a mnohými dalšími.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy