Šamani Animal Collective se vracejí do Prahy

Pavel Kroulík
22. 5. 2011 8:27
Kapela zahraje v neděli ve smíchovské MeetFactory
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po třech letech v Praze opět vystoupí Animal Collective. Poté, co polský promotér zrušil dva koncerty evropského turné, nabídla jim smíchovská MeetFactory náhradní termín. Tuto neděli zde s hvězdami současného alternativního popu vystoupí projekt Teengirl Fantasy.

Spolu s harfistkou Joannou Newsom a duem CocoRosie bývá kvartet Animal Collective zařazován do freak-folkové vlny, volně definovaného hnutí hudebníků, kteří se v první polovině nulté dekády pustili do znovuobjevování kořenů amerického písničkářství z éry před nástupem rocku.

Foto: Aktuálně.cz

Do jejich estetiky patřila adorace spontaneity i dětského vidění světa a také dobrovolná primitivita hudebních prostředků. Přívlastek zvířecí si zvolili, protože prý jediný měl přesnou souvislost s tím, jakou hudbu dělali - a slovo kolektiv používají proto, že se chtějí distancovat od tradičního pojetí skupiny.

Postupně však k inspiraci Animal Collective přibyla i psychedelie šedesátých let i současná samplovaná elektronika a kapela vypilovala svůj styl do originálního křížence dřevních písňových postupů a moderní technologie. Na zatím poslední, oceňované desce Merriweather Post Pavilion nakonec praotcové „lesního folku" došli až k elektronickému šamanství.

Kromě společné tvorby pokračují členové Animal Collective paralelně i v sólových kariérách - nejúspěšnější z nich se může pochlubit Panda Bear. Jeho aktuální album Tomboy momentálně sklízí skvělé recenze v prestižních médiích.

Čtěte také:
Animal Collective: V Praze budeme čerstvější než džem
Animal Collective vedou úspěšný boj s popisností

Avey Tare, Panda Bear, Geologist a Deakin se dali dohromady v americkém Baltimore počátkem devadesátých let. Na první nahrávku ale fanoušci čekali až do roku 2000, pak je ale začali chrlit každý rok; počet se prozatím zastavil na čísle devět.

Animal Collective si hrají nejen se skladbami, ale i s publikem. Svoje skladby  nejprve nazkouší, pak odehrají na koncertech, následně nahrají na album a uloží do výslužby. Tudíž je takřka nemožné čekat od jejich vystoupení známé písně. A protože nová deska je na spadnutí, na pražském koncertě se dá určitě čekat i nový materiál.

Před Animal Collective vystoupí dvojice Teengirl Fantasy. Dream-popové duo Logan Takahashi a Nick Weiss prorazilo v roce 2009 i díky videu vytvořeném fanouškem na Youtube a vloni vydali kritikou chválenou desku 7AM. S ní letos absolvovali turné s Crystal Castles i nyní aktuální šňůru s Animal Collective.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy