Salcburk rozjel Mozartův rok

ČTK
21. 1. 2006 9:00
Výročí - Salcburk už naplno žije oslavami 250. výročí narození tamního rodáka, skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Trvat budou celý rok.

Poutače v uličkách historického centra upozorňují na dnešek - den zahájení zimního festivalu Mozartův týden. K návštěvám slavností vybízejí reklamy na prostředcích městské hromadné dopravy.

Koncerty, výstavy, cetky

V řadě knihkupectví je publikacím o skladateli věnována celá výloha, v obchodech je samozřejmě možno zakoupit rozličné druhy méně či více zdařilých suvenýrů s Mozartovou podobiznou. Na pultech kavárniček se lesknou čokoládové Mozartovy koule.
 
Ve městě na řece Salzach budou letos uspořádány stovky koncertů a desítky operních představení, mší, divadelních her a speciálních výstav. Projekt Mozart 2006 si vyžádal osm let příprav a včetně výloh na reklamní účely přišel na 8,5 milionu eur (přibližně čtvrt miliardy korun).

"Celkové náklady - včetně rekonstrukcí, například malého festivalového Mozartova domu - jsou ovšem desetinásobně vyšší," říká salcburský starosta Heinz Schaden. Na jejich pokrytí se vedle města, spolkové země i státu z velké části podíleli sponzoři, třeba automobilka Audi.

Foto: ČTK

Ve Velkém sále Mozartea zazní od února do listopadu autorovy nejznámější melodie a árie, přichystána je výstava rukopisů, obrazů a historických dokumentů nazvaná Viva! Mozart. Pod heslem "Město jako jedno velké jeviště" se bude hrát, tančit a zpívat i na salcburských náměstích, v uličkách a pasážích.

Davy turistů míří a ještě zamíří do domu na Getreidegasse 9, kde se skladatel 27. ledna 1756 narodil. Dnes je z něj muzeum a k vidění jsou zde portréty členů rodiny, korespondence a partitury.

Kdo, když ne my

Už tak extrémně vytížené hotelové kapacity projdou poslední lednový víkend zatěžkávací zkouškou - očekávají až 30 tisíc hostů. Do Salcburku se sjedou přední evropští i světoví politici, umělci, vědci a filosofové na evropskou konferenci Sound of Europe; chybět by na ní neměl ani bývalý prezident Václav Havel.

Vrcholem oslav Mozartova roku v Salcburku by měl být od 24. července do 31. srpna tradiční hudební a divadelní festival, během něhož chtějí pořadatelé poprvé představit všech 22 Mozartových oper, od raných fragmentů a nedokončených opusů až po známá díla.

"Takový projekt se ještě nikdy a nikde neobjevil a asi už ani neobjeví. Vyžádá si enormní organizační nasazení, ale kde už by se měl konat jinde, když ne v Salcburku?" prohlásil starosta.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy