S povzdechem ukládám Gibsona do futrálu. Vladimír Mišík ukončil koncertní dráhu

Kultura Kultura
1. 4. 2021 13:06
Písničkář Vladimír Mišík potvrdil informaci, že se rozhodl ukončit koncertní kariéru. Zprávy v tomto znění se na sociálních sítích objevovaly v posledních týdnech, kdy manažer Šimon Kotek začal rušit jeho naplánované koncerty. Tento čtvrtek Mišík na Facebooku oznámil, že už dál hrát nebude.
Zatím naposledy Mišík předloni zveřejnil desku Jednou tě potkám.
Zatím naposledy Mišík předloni zveřejnil desku Jednou tě potkám. | Foto: Dušan Tománek

"Již delší dobu posmutněle přemýšlím o chvíli, kdy se budu muset pod tlakem svých zdravotních problémů rozhodnout, jak dál. Taková chvíle nastala paradoxně v těchto dnech, kdy se stejně koncertovat nesmí," napsal čtyřiasedmdesátiletý kytarista a zpěvák, který s kapelou Etc… naposledy vystoupil vloni 30. září v revitalizovaném mladoboleslavském Škoda Muzeu.

"Omlouvám se, i přes zvyšující se dávky léků jsem dlouhodobě zkoušel pokračovat v koncertování, ale už opravdu nemohu. Neradostně přiznávám, že jsem donucen ukončit koncertní činnost," uvedl Mišík a konkrétně zmínil nedávné bolestivé onemocnění levé ruky artrózou. "S povzdechem ukládám svého akustického Gibsona do futrálu," dodal.

O tom, že Mišík přestane hrát, minulý týden informoval server Lidovky.cz. "Každý koncert je pro něho velmi vysilující," řekl serveru zpěvákův manažer Šimon Kotek.

Zakládající člen skupiny Blue Effect se na scéně pohybuje od 60. let minulého století, nejznámější je více než čtyřicetiletou spoluprací s kapelou Etc…, se kterou naposledy před 11 lety vydal album Ztracený podzim.

Zatím naposledy Mišík předloni zveřejnil desku Jednou tě potkám, na které se obklopil novou sestavou vedenou právníkem, skladatelem a vydavatelem jazzových alb Petrem Ostrouchovem. Účinkují zde kytarista Josef Štěpánek, bubeník Martin Novák nebo baskytarista Matěj Belko.

Deska zahrnující singl Jednou, zhudebněnou báseň Václava Hraběte, uspěla na loňském předávání hudebních cen Anděl, proměnila všech šest nominací. Získala ocenění pro nejlepší album, skladbu, videoklip a nahrávku v žánrech folk i rock. Mišík byl rovněž vyhlášen nejlepším sólovým interpretem.

"Je s podivem, jak dobře Ostrouchovova kapela Blue Shadows s muzikanty o generaci mladšími, než je Mišík, dokázala adaptovat zaoceánský zvuk a integrovat jej do českého prostředí. Výsledkem není nějaká 'hra na Ameriku', ale svébytná nahrávka," napsalo o desce Aktuálně.cz.

"Já moc nejsem na ty recepce, medaile a tak," řekl zpěvák při přebírání cen, které už bylo kvůli pandemii předtočené a konalo se v restauraci Vegtral na pražské Letné, neboť Mišík bydlí poblíž. "Chtěl bych poděkovat Vláďovi, že s námi natočil desku, o které dlouho říkal, že bude jeho poslední, a my doufáme, že poslední nebude," doplnil skladatel Ostrouchov.

Když má člověk trable, tak strádá. Koncerty mi pomáhají. Když lidi tleskají, je to euforie. A o tu bych nerad přišel, říká zpěvák Vladimír Mišík. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy