S pěti kruhy se na afterparty loučí Muse i Spice Girls

Kultura Kultura
11. 8. 2012 22:30
V Hyde Parku vystoupí obnovení Blur a New Order.
Muse.
Muse. | Foto: Profimédia

Londýn - "Chceme všechno udržet v tajnosti, jako tomu bylo v případě zahajovacího ceremoniálu," komentují organizátoři dotazy na obsazení a podobu nedělního slavnostního ukončení olympijských her v Londýně. Ale podobně jako v případě toho prvního, vše se jim držet pod pokličkou nedaří a vedle oficiálně oznámených Muse sportovní klání uzavře také George Michael, The Who, Spice Girls a Jessie J.

"Samozřejmě jsem nervózní, jelikož jsem skoro rok nehrál, ale zkoušky znějí zatím úžasně," vyzradil Michael svou účast na Twitteru. Poslední rok se zpěvák vzpamatovával z těžkého zápalu plic, který jej z evropského turné poslal přímo na jednotku intenzivní péče, a půjde tak o jeho první ostré vystoupení po necelém roce.

Ceremoniál samotný nese název A Symphony of British Music a umělecký ředitel Kim Gavin k němu zatím jen lakonicky prohlásil, že "elegantní míchanice" zahrne hudbu od Elgara až po Adele.

Foto: Aktuálně.cz

Reunion Who a Spice Girls

Hotovou věcí už je další, minimálně dočasný, reunion dívčí skupiny Spice Girls, jedné z vůbec komerčně nejúspěšnějších kapel devadesátých let a pravděpodobně vůbec nejúspěšnějšího dívčího hudebního tělesa. Pětice holek se kvůli turné dala zpět dohromady už v roce 2007, tehdy jim údajně impulzem ke znovushledání byla fanouškovská kampaň, která se snažila dostat singl Stop zpět do hitparád.

Kvůli rodinným a pracovním závazkům toho ale po koncertní šňůře nechaly, aby jim impulzem k dalšímu návratu byl muzikál Viva Forever, jenž zpracovává právě příběh Spice Girls. Zatím poslední opulentní tečkou za jejich kariérou by mělo být odehrání dvou hitů včetně Wannabe právě na olympiádě. Původně podpůrná kampaň muzikálu tak vyústila v dosažení dalšího úspěchu.

K formátu muzikálu mají blízko i další navrátilci The Who. Silový bubeník Keith Moon a baskytarista John Entiwistle už jsou sice po smrti, nicméně to Townsendovi a Daltreymu nezabránilo v uspořádání amerického turné k blížícímu se čtyřicátému výročí jedněch z otců bílého rokenrolu.

Ameriku budou stárnoucí hudební ikony brázdit s rockovou operou Quadrophenia, jehož hrdinou je chlapec Jimmi, v němž žijí hned čtyři osobnosti. Ty mají symbolizovat čtveřici tehdejších členů The Who a jelikož se před koncertní šňůrou kapela zastaví právě na olympijském ceremoniálu, zhasnutí olympijského ohně se nepřímo zúčastní právě i oba zesnulí hudebníci.

"Tahle země dala světu skvělou hudbu. Nejde o to, že se Who objeví v televizi, ale o vytvoření dobré hudby, která by odpovídala formátu události," komentoval rozporuplně přijatý návrat Daltrey.

Foto: Aktuálně.cz

Hudební magazín Rolling Stone pak najisto počítá i s účastí mladé zpěvačky Jessie J. Ta měla být vyfocena na jedné ze zkoušek k závěrečnému ceremoniálu. A stejně tak i raper Tinie Tempah. O něm ale na rozdíl od zpěvačky spekulují spíše bulvární média.

Kate Bush a Sheeran jen z říše spekulací?

Nejen britská média se však nebojí spekulovat o konkrétních jménech a v některých případech jim k tomu impulzy dodávají přímo interpreti samotní.

Pravděpodobně nejčastěji se v poslední době skloňuje jméno Kate Bush, tedy historicky první ženy, jež dostala vlastní autorskou skladbu na číslo jedna britského žebříčku. Popovým milníkem se v roce 1978 stal singl Wuthering Heights.

Foto: Aktuálně.cz

Sama tyto spekulace nijak nekomentovala, prvnímu živému vystoupení Britky od roku 1979 ale nasvědčuje digitální vydání remixu k legendární skladbě Running Up That Hill v internetovém obchodě Amazon. Datum vydání bylo nastaveno právě na neděli, tedy poslední den olympijských her.

Další vodítko na Twitteru nadhodil mladíček Ed Sheeran, jenž v poslední době boduje s akustickou kytarou a na ni nabaleným jemným popem.  Ve čtvrtek ráno totiž tweetnul vzkaz: "Musím vstávat brzy, abych se stihl obléknout na zkoušku." V olympijském šílenství a chtíči bulváru po uniklých fotografiích ze zkoušek je to téměř skoro jako potvrzení účasti.

Dle důvěrných zdrojů bulvárního deníku Sun se na pódiu objeví také Liam Gallagher, aby zazpíval ikonickou skladbu Wonderwall od Oasis. Ovšem nikoliv se svým bratrem Noelem, nýbrž po boku členů jeho současné kapely Beady Eye.

Dalším úlovkem stejného plátku je i Brian May, kytarista skupiny Queen. Údajně se objevil na zkouškách.

Video: youtube.com

Očekává se pak také účast boybandu One Direction, ska skupiny Madness, dua Pet Shop Boys a znovu by se mohl objevit také Paul McCartney se skladbou od Beatles. Z říše ničím nepodložených spekulací už je účast Adele, Paula Wellera, The Rolling Stones nebo Raye Daviese z The Kinks.

Nejlepší afterparty na světě

Dle hudebního dramaturga závěrečného ceremoniálu Davida Arnolda by se mělo jednat o "nejlepší afterparty na světě", tedy alespoň dle jeho vyjádření pro deník The Telegraph.

"Pokud úvodní ceremoniál byl svatbou, závěrečný bude svatební hostinou. Bude tím okamžikem, kdy všichni vyjdou z aut a obecního sálu, aby si řekli: Nebylo to krásné? Všichni vypadali dobře. Hoďme tam Blame It on the Boogie (skladba od Michaela Jacksona, pozn. red.) a bavme se," dodal.

Foto: Reuters

Autor filmových soundtracků Arnold měl na starosti hudbu, která tvorbu všech zúčastněných propojí. Na celkové podobě ceremoniálu spolupracoval s uměleckým ředitelem Kimem Gavinem, který dosud působil převážně jako baletní a divadelní choreograf. O oblečení se zase postará návrhář Es Devlin, jenž má na starosti modely třeba pro Rihannu nebo Lady Gaga.

Celkově se v rámci ceremoniálu objeví více než 4 100 účinkujících. Podobně jako v případě zahajovacího ceremoniálu hned po skončení vyjde v digitální podobě hudební kompilace nazvaná A Symphony of British Music: Music for the Closing Ceremony of the London 2012 Olympic Games.

V ten samý den navíc budou olympiádu v Hyde Parku ukončovat obnovení Blur, kteří pro tuto příležitost napsali dvě nové skladby. Společně s nimi tam vystoupí ještě New Order a The Specials.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy