S jakou deskou do Prahy přijíždějí Depeche Mode? Na tom nezáleží, hlavně dodržet zažité rituály

Honza Vedral Honza Vedral
25. 1. 2018 15:30
Příští středu v pražské O2 areně vystoupí britská skupina Depeche Mode. Vloni v Edenu novému albu věnovala necelou čtvrtinu koncertu, poslední dobou z něj hrává dvě tři skladby. Depeche Mode vědí, že aby jejich koncerty nadále připomínaly „černou mši“, musí dodržovat zažité rituály.
Také současné turné Depeche Mode provázejí projekce jejich dvorního fotografa Antona Corbijna.
Také současné turné Depeche Mode provázejí projekce jejich dvorního fotografa Antona Corbijna. | Foto: Anton Corbijn

Vyprodané sály, přidané koncerty a fenomenální úspěch současného turné dokládají, že koncerty britské synth-popové kapely Depeche Mode už dávno přerostly běžné parametry hudebního showbyznysu. Staly se světem, který funguje sám o sobě. Depeche Mode to příští středu dosvědčí také v pražské O2 areně, kam zavítají v rámci šňůry zvané Global Spirit Tour.

Jmenuje se podle čtrnácté desky Spirit, o níž kapela ještě před loňským březnovým vydáním mluvila se zápalem. Společně s novým, generačně mladším producentem Jamesem Fordem z dua Simian Mobile Disco slibovala svěží zvuk, poprvé přišla s přímočaře politickým singlem Where’s the Revolution. A zpěvák David Gahan se nadšeně svěřoval, že deska je "jako stvořená ke koncertování".

V Česku ji Depeche Mode představili hned vloni v květnu pod širým nebem na stadionu v pražském Edenu. Z alba Spirit pocházelo pět skladeb z celkových dvaadvaceti, jež zahráli, novince tak věnovali necelou čtvrtinu koncertu.

Současné turné, které v evropských sportovních halách začalo vloni v listopadu, provází podobná výprava - projekce od dvorního fotografa kapely Antona Corbijna a celkově přes dvacet písní na seznamu. Ale z "ideální živé desky" Spirit už pocházejí jen dvě tři skladby.

Depeche Mode dobře vědí, že aby jejich koncerty připomínaly pověstnou "černou mši", na niž pravidelně chodí jejich fanatická armáda fanoušků s extravagantními účesy oblečená v barvě noci, musí především dodržovat zažité rituály.

Proto mají současné koncerty podobu promakaného "best of", které se opírá o jistoty starších hitů Enjoy the Silence, Walking In My Shoes nebo Personal Jesus, o šupáckou rozervanost zpěváka Gahana, jeho silný hlas i lascivní gesta, vrtění zadkem a schopnost těmito tanečky spartakiádně nadchnout a rozhýbat sebevětší publikum.

Drobné vtípky, jako když Gahan posledně v Praze doplnil píseň Barrel of a Gun odkazem na hiphopovou klasiku The Message od Grandmastera Flashe, jsou spíš vzkazem nejoddanějším fanouškům - kapela si jimi sama dělá radost.

Politický singl Where's the Revolution pochází z nového alba Spirit.

O úspěchu mnohem víc vypovídají čísla. Aktuální turné, které vyvrcholí červencovým dvojkoncertem v Berlíně, dle odhadů uvidí 1,6 milionu lidí. Přes 97 procent sálů je vyprodaných a odhadovaný příjem z černých oslav činí téměř 125 milionů dolarů.

Depeche Mode jsou zkrátka ikonou. Jejich energické halové show jsou plné sborově zpívaných chorálů, a jak během večera gradují, vyvolávají čím dál větší nadšení. Jako to ostatně v někdejším Československu kdysi bylo i se samotnými Depeche Mode. Jejich předrevoluční vystoupení koncem osmdesátých let zde nastartovalo celou subkulturu novoromantických, syntetice oddaných fanoušků i muzikantů.

Od té doby se kapela pravidelně vrací. Sice do značné míry těží z minulosti, na deskách už spíš v klidu prozkoumává své elektro-bluesové vnitřní světy, než že by přicházela ze zásadními novými hity. Na pódiu je ale už dlouho v životní formě.

 

Právě se děje

Další zprávy