S baletkami a orchestrem. V Národním divadle vystoupily desítky hudebníků

S baletkami a orchestrem. V Národním divadle vystoupily desítky hudebníků
Zpěvačka a herečka Barbora Poláková.
Zleva jsou zpěváci a hudebníci Ondřej Brzobohatý s Ondřejem Rumlem. 

Jiří Burian alias Kapitán Demo.
Písničkář Ivan Hlas.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
27. 2. 2021 23:46
Přes dvě stovky účinkujících se zapojily do sobotního koncertu nazvaného Národ sobě - kultura tobě. Cílem bylo upozornit na stav české kultury v pandemii.

Multižánrový maraton živé hudby nabídl překvapivá spojení známých protagonistů z různých oborů. Akce se konala v historické budově Národního divadla. Propojila zpěváky, tanečníky, hudebníky a herce i styly od klasické přes taneční hudbu, pop, rap či beatbox.

Dramaturg akce Petr Blažek uvedl, že z oslovených nikdo neodmítl. "Všichni, které jsme si vymysleli, tady dnes večer hrajou," řekl ve vysílání České televize, která koncert na webu nabídne i zpětně. Pouze kapela Jelen musela zůstat v karanténě.

Moderátoři z divadelního souboru Vosto5 na začátku večera připomněli, že nemožnost konání kulturních akcí zasáhla nejen umělce, ale také přidružené profese - například zvukaře nebo jevištní techniky.

V divadle vzniklo šest různých scén. Koncert z hlavního jeviště otevřely kapely Lucie a Chinaski za doprovodu orchestru Národního divadla, po nich vystoupili Michal Prokop, Vojtěch Dyk, kapitán Demo, Václav Neckář, The Atavists nebo houslista Pavel Šporcl za doprovodu beatboxera Jara Cossigy.

Barbora Poláková pozvala několik divadelních hereček, které s ní ze šaten a schodiště divadla zazpívaly píseň Nafrněná. Herečka Anna Fialová zpívala se skupinou Monkey Business, písničkář Pokáč na terase divadla přivítal další zpívající herečku Annu Slováčkovou.

Myšlenku netradičních propojení přijali za svou i Ondřej Ruml s Ondřejem Brzobohatým, kteří do jedné písně zakomponovali několik desítek českých hitů. Průnik klasické a taneční hudby představil DJ Roxtar, kterému orchestr hrál úryvky z Bizetovy opery Carmen.

Hudebníci Národního divadla doprovodili i další účinkující, třeba kapelu Mig 21, na jejíž hudbu zatančila primabalerína první české scény Nikola Márová. Jiní členové baletního souboru tančili do rapu PSH. Z alternativní scény umístěné v předsálí zahrál na bicí i robot.

Jednotlivá vystoupení prokládaly scénky s umělci z domácí scény, například Davidem Prachařem nebo Alenou Štréblovou. Představila se i Laterna magika.

Mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk v předstihu zdůraznil, že akce respektuje všechna platná koronavirová opatření. Jednotlivé lokace byly dezinfikované a stavebně oddělené, umělci se průběžně střídali a všichni před příchodem absolvovali měření teploty. Šatny měli oddělené a všichni v zákulisí nosili ochranné pomůcky.

 

Právě se děje

Další zprávy