Rozzlobená sebranka s uvědomělými názory

Jan Šprincl
26. 3. 2007 10:00
Recenze - Kaiser Chiefs jsou imunní proti nemoci druhého alba, která vydávají kapely, co zazářily už s debutem.
Foto: Universal Music

Jejich Yours Truly, Angry Mob je deskou, kterou se anglický kvintet zařadil po bok Franz Ferdinad, Bloc Party nebo The Killers - také jejich loňské, předloňské a letošní novinky nebyly překvapivé jako první desky, ale úspěšně pokračovaly v dobývání vytýčeného bodu.

Ta hudba nám připomíná hlavně to, že jsme v mezifázi, kterou přesně budeme schopni popsat až v budoucnu: kytarovky se staly středním proudem a nepředstavují nový impuls. Ale ještě několik let potrvá, než vystřídají rockové giganty dneška, tedy spíše roků šedesátých až devadesátých.

Foto: Universal Music

Kaiser Chiefs k tomu mají s jistotou nakročeno. Dřívější heslo sex, drogy a rock´n´roll má na Yours Truly, Angry Mob obroušené hrany, v textech je znát věkový posun, ale hudba je pořád dostatečně lidová a melodická.

V Everything Is Average Nowadays kapela zpívá "nic není důležité, protože je všechno všem jedno" neboli dřív jsme o víkendu pili s vámi, ale teď už o tom jen zpíváme a víme, že to nikam nevede. "Jsme naštvaná sebranka, co čte noviny, máme rádi, co za to stojí, nenávidíme, co si zaslouží, ale jsme lehce ovlivnitelní," přidávají v The Angry Mob sociálně kritičtí proletáři.

Parta spolužáků z Leedsu si nejdřív založila kapelu Parva a v roce 2002 se podle jihoafrického fotbalového klubu přejmenovali na Kaiser Chiefs: poté to už s jejich hudbou začalo být "vážné".

Foto: Universal Music

Předloňská deska Employment mladíkům přinesla úspěch v celé Evropě výměnou za chytlavé hity Oh My God, Everyday I Love You Less and Less, I Predict A Riot nebo Na Na Na Na Naa. Jednoduchý popěvek debut charakterizuje nelépe, v zábavné přímočarosti pro post(teenagery) byla největší síla desky.

Britská scéna chrlí novou kapelu co čtrnáct dní, takže jak naložit se získaným kreditem? Je jisté, že Kaiser Chiefs žádnou strategii neřešili a natočili desku dvanácti písní, které sami  považovali za nejlepší. Žádné hudební přemety, jen mírný posun dál a zdokonalení se v tom, co jim jde nejlépe.

Poslechněte si nové skladby Kaiser Chiefs na jejich MySpace 

Ruby, v historii zatím nejúspěšnější singl kapely, je na první poslech pomalejším rozjezdem s kouzelným osmdesátkovým refrénem, Heat Dies Down kontrolovaně utrženým vypalovákem stejně jako Thank You Very Much; naproti tomu Kaiser Chiefs v Love Is Not Competition (But I´m Winning) spojili síly do vícehlasé balady, závěrečná Retirement pak poklonou britským předchůdcům The Jam v čele.

Jak kapela prozradila, už příští měsíc chystá pro fanoušky vydat přebytky z Yours Truly, Angry Mob a živé nahrávky. Kaiser Chiefs dají tak tečku za dobrou desku, kterou možná nedoprovodí obdivuhodné hvízdnutí, ale bude posluchače nutit si pobrukovat celou dobu, co ji poslouchají.

Kaiser Chiefs: Yours Truly, Angry Mob. CD, 45 minut, Universal Music, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy