Rozjásaná bazilika a barock´n´roll. Uprostřed Evropy

tk
8. 6. 2012 14:27
Česko-německý festival láká na romantická místa v příhraničí
Nils Mönkemeyer
Nils Mönkemeyer | Foto: FUE

Cheb - Unikátní česko-německá pohraniční přehlídka klasické, jazzové a etnické hudby, výtvarného umění a divadla Festival uprostřed Evropy - Mitte Europa vstupuje v neděli (10.6.) v Chebu do svého třetího desetiletí. Tématem letošního 21. ročníku je výrok Oscara Wildea „Představa je překrásná, ale mnohem krásnější je sám zážitek."

A skutečně, milovníci umění se mohou těšit na krásné zážitky v kouzelném prostředí zámků, hradů, chrámů, klášterů, půvabných barokních kostelíků nebo romantických venkovských stodol po obou stranách česko-německé hranice mezi Norimberkem, Karlovými Vary, Ústím nad Labem a Drážďany se zcela jedinečnou sousedskou atmosférou a hlavně vysokou uměleckou kvalitou i atraktivní nabídkou koncertních vystoupení špičkových hudebních těles, sólistů, výtvarníků, herců a loutkářů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Rozjásaná bazilika

Na zahajovacím koncertu rozjásá chebskou ruinu gotické baziliky Zvěstování velký chrámový chlapecký sbor Dresdner Kapellknaben a violista Nils Mönkemeyer, jeden ze současných nejlepších světových virtuozů na tento nástroj. Drážďanský sbor zazpívá i severočeskému festivalovému publiku v úterý 17. 7. ve skvostném gotickém chrámu svatého Mikuláše v Lounech, tentokrát s varhaníkem Matthiasem Liebichem. V úterý 19. 6. představí festival v klášterním kostele svatého Antonína v Sokolově svěží mladý ESSe-Quintet z Petrohradu s nejstarším ruským nástrojem domrou, balalajkami, akordeony, ruskou lidovou hudbou i argentinskými tangy.

Program s titulem Mýtus Evropa nabídne 23. 6. na hradě v západočeském Lokti přední německý soubor Hamburger Ratsmusik, který bude interpretovat národní styly, které na cestách po Evropě inspirovaly hudebníky 17. a 18. století. Koncert vokálního karteta Q Vox v podzemí cínového dolu na hranicích v Zinwaldu u Cínovce 24. 6. od 17 hodin má přímo přenášet Český rozhlas Vltava.

Foto: FUE

Americké hudební inspirace představí v Jáchymově 4. 7. Duo Saitenschlag ve složení kytara a bicí. Vynikající mladou hvězdou koncertů na české straně je slavná anglická „barock´n´rollová" skupina Red Priest, která zahraje 6. 7. ve skvostném chrámu cisterciáckého kláštera v Oseku u Teplic. Dynamické skladby geniálního "rudovlasého pátera" Antonia Vivaldiho a jeho současníků interpretuje tento ansámbl překvapivě nekonvenčně a současně.

V Pavilonu Solného a Lučního pramene ve Františkových Lázních vytryskne zase 24. 7. gejzír jazzových interpretací mistrovských děl od Bacha po Bernsteina v podání bravurního dechového souboru Clarinet News. O den dříve, 23. 7. v Teplicích v kostele sv. Jana Křtitele, se představí Clarinet News s klasickým programem od Mozarta, Rosettiho a Bacha.

Klasické hudbě, tentokrát pro flétny, hoboj, anglický roh a fagot, bude věnován také koncert 25. 7. v Litoměřicích v kostele Všech Svatých se souborem Einfach Klassik.

Nadšeně jsou v regionu očekávány koncerty Brass of the Royal Concertgebouw Orchestra, žesťové formace slavného amsterodamského orchestru 9. 7. v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří, a dechového okteta Amphion z Basileje 13. 7. v severočeské Krupce v kostele Nanebevzetí Panny Marie s pozoruhodným Svatým schodištěm v postranní lodi.

Festival tradičně objevuje mladé hvězdy

V programové festivalové řadě Fórum mladých se objeví hned několik velkých evropských nadějí současnosti. Vítěze mnoha mezinárodních soutěží, fenomenálního ukrajinského hobojistu Ivana Podyomova, zažijí lidé ve středu 20. 6. v novogotické Thunovské kapli v Děčíně-Chrástu, kam Festival uprostřed Evropy zavítá letos poprvé. S italským cembalistou Francescem Cortim nabídne snivý program se skladbami od Telemanna, Bacha otce i syna. Podobně křehkou a průzračnou hudbu, ale ve zcela jiném žánru tak zvaného minimal-popu se zpěvem, akordeonem a elektronickými klávesami, představí 30. 6. v půvabném gotickém klášteře v Kadani duo Carolin No.

Zajímavá a nekonvenční seskupení jsou i saxofonové a varhanní Duo ORGANistet SAX v kostele sv. Petra a Pavla ve Žluticích 1. 7. nebo jediné německé profesionální tubové kvarteto Melton Tuba Quartett 26. 6. v Ostrově, Leipziger Cembaloduo 11. 7. na zámku ve Velkém Březně, Harfenduo Bel Arpa 15. 7. v Pomezí nad Ohří a tři klavíristky hrající zároveň na jeden Trio- Some Handsome Hands 19. 7. v Galerii umění v Karlových Varech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Takřka na závěr zazní 22. 7. v tradičním festivalovém místě, krásně renovovaném kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu svaté Maří, dvě velké mše pro orchestr, sbor a sólisty - Missa Solemnis D dur od Jana Zacha a Missa F dur od Johanna Sebastiana Bacha.

„Samozřejmě se milovníkům hudby vyplatí vyjet si také do přilehlého Bavorska nebo Saska na další zajímavé koncerty a za prominentními interprety, o kterých a o celkovém festivalovém programu se můžete informovat na www.festival-mitte-europa.com," zve za česko-německý pořadatelský tým Ivana Thomaschke.

 

Právě se děje

Další zprávy