Rozhlas dává Koženou v New Yorku

ČTK, kul
28. 1. 2006 16:30
New York - Mezzosopranistka Magdalena Kožená a představení Mozartovy opery Cosi fan tutte, to je sobotní večer v Metropolitní opeře v New Yorku.
Operní zpěvačka Magdalena Kožená
Operní zpěvačka Magdalena Kožená | Foto: http://www.kozena.cz

Inscenaci, v níž se objevila coby Dorabella už loni na podzim, zprostředkuje v přímém přenosu Český rozhlas 3 - Vltava.

Stanice se pak v neděli připojí ke speciálnímu dni Eurorádia k 250. výročí Mozartova narození, které připadlo na pátek. Prostřednictvím satelitní sítě odvysílá sérii přímých přenosů koncertů ze Salcburku, Říma či Londýna. 

Dorabellu v Cosi fan tutte zpívá Kožená nyní za řízení šéfdirigenta Jamese Levina. Jejími partnery na pódiu jsou Alexandra Deshortiesová, Nuncia Rodileová, Paul Groves, Mriusz Kwiecien a Thomas Allen, s nímž již v této opeře zpívala na salcburském Velikonočním festivalu v roce 2004.

Během ledna a února má Kožená v Severní Americe řadu třinácti vystoupení, při nichž vedle Mozarta interpretuje komorní písně a Gluckovu a Rameauovu hudbu.

Česká pěvkyně pojede s Metropolitní v červnu rovněž na zájezd do Japonska. Předtím bude zpívat na Velikonočním festivalu v Salcburku v Mahlerově 4. symfonii s Berlínskými filharmoniky a s dirigentem Simonem Rattlem, svým manželem.

Na prestižní americké operní scéně, známé ve světě jako MET, debutovala Kožená v roce 2003 - a to v roli Cherubína v jiné z oblíbených Mozartových oper, Figarově svatbě. Účinkovala tam pak i v Janáčkově Kátě Kabanové jako Varvara pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

O oslavách výročí se dočtete ZDE.

Stránky stanice Vltava naleznete ZDE. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy