Rottrová končí kariéru, naposledy zazpívá v prosinci

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 8. 2011 16:18
Devětašedesátiletá zpěvačka označila za důvod věk

Praha - Devětašedesátiletá Marie Rottrová oznámila, že její letošní podzimní turné bude zároveň jejím posledním. Zpěvačka uvedla, že za jejím rozhodnutím, k němuž se odhodlala před třemi měsíci, nejsou zdravotní problémy. "Důvod je jasný, moje listopadová sedmdesátka. A když už k nějakému datu ukončit koncertní činnost, tak teď, když je nejvyšší čas," řekla Rottrová.

Poslední turné Marie Rottrové začíná 19. října v Žilině a končí 8. prosince v pražské Tesla Aréně. Zpěvačka navštíví velké haly v 15 městech v Čechách i na Slovensku. Mimo jiné zazpívá v Českých Budějovicích, Pardubicích, Brně, Bratislavě, Košicích, Ostravě, Zlíně či Plzni.

Rottrová začínala kariéru v šedesátých letech v ostravských kapelách Samuel, Majestic a Flamingo (později Plameňáci). První dlouhohrající desku se skupinou Flamingo vydala Rottrová v roce 1970, zpívala na ní s Petrem Němcem. Z domácích autorů považuje za stěžejní spolupráci s Jaroslavem Wykrentem.

Úspěšná kariéra

V poslední době úzce spolupracovala s Vítem Sázavským a Zdeňkem Vřešťálem ze skupiny Neřež. Desky Rottrové se většinou velmi dobře prodávají; například za rok 2007 obsadila za prodej vyšší než 8600 kusů tehdy čtyři roky starého alba Všechno nejlepší druhou příčku v cenách Deska roku.

Loni byla Rottrová, která za svou kariéru nazpívala přes 600 písniček, Akademií populární hudby uvedena do Síně slávy. Na podzim u příležitosti 70. narozenin vyjde velká kolekce se všemi jejími alby. Podobné pocty se v Česku zatím dočkal pouze Karel Gott. Letos zpěvačka vystoupila například na festivalu United Islands.

Na konci minulého týdne ukončila svou pěveckou kariéru také zpěvačka Hana Hegerová. Šansoniérka již předtím zrušila své chystané podzimní turné, včetně koncertu k vlastním osmdesátinám. Ukončení činnosti minulý týden oznámila i skupina Psí vojáci, jež patří k nejvýznamnějším undergroundovým souborům české hudební scény.

Čtěte také:
Hegerová ukončila kariéru, chce si odpočinout
V nominacích na Anděly vede skupina Nightwork

 

Právě se děje

Další zprávy