Starostka Mexica uspořádala koncert popové hvězdy Rosalíi. Přišlo 160 tisíc lidí

Starostka Mexica uspořádala koncert popové hvězdy Rosalíi. Přišlo 160 tisíc lidí
Jedna z nejrychleji stoupajících hvězd současné popové hudby tu vystoupením zdarma pod širým nebem zakončila turné po USA a Latinské Americe.
El Zócalo neboli Plaza de la Constitución je největším náměstím v Latinské Americe a třetím největším na světě.
V minulosti tu účinkovali Paul McCartney, Shakira nebo Justin Bieber, kteří přilákali každý přes 200 tisíc lidí. Všechny doprovázela početná kapela.
Na rozdíl od nich si třicetiletá Rosalía uplynulý pátek vystačila s osmi tanečníky.
Foto: ČTK / AP
Kultura AFP, Kultura
1. 5. 2023 10:57
Dle oficiálních čísel 160 tisíc lidí dorazilo na El Zócalo, největší náměstí v Mexico City, aby zažilo koncert katalánské zpěvačky Rosalíi. Jedna z nejrychleji stoupajících hvězd současné popové hudby tu vystoupením zdarma pod širým nebem zakončila turné po USA a Latinské Americe.

Jak popisuje agentura AFP, El Zócalo neboli Plaza de la Constitución je největším náměstím v Latinské Americe a třetím největším na světě. V minulosti tu účinkovali Paul McCartney, Shakira nebo Justin Bieber, kteří přilákali každý přes 200 tisíc lidí. Všechny doprovázela početná kapela. Na rozdíl od nich si třicetiletá Rosalía uplynulý pátek vystačila s osmi tanečníky.

Na pódiu nebyli muzikanti. Zpěvačka a tanečnice, pro tento večer oblečená v kombinaci černé a červené, své koncerty pojímá jako show. Veškerou váhu přikládá choreografii, a tak hudba zní z playbacku. Dění na pódiu přenášelo 18 velkoplošných obrazovek pro všechny, kdo se nedostali až na náměstí a zůstali stát v přilehlých ulicích. Takových bylo hodně. Pro velký zájem někteří na náměstí nocovali s denním předstihem, aby včas zaujali místa s dobrým výhledem. Kvůli davům musela být odkloněná doprava.

Jednalo se o jednu z nejočekávanějších kulturních událostí v Mexiku. Jen video, jak zpěvačka den před vystoupením posiluje v tělocvičně, obletělo sociální sítě. Na nich je Rosalía populární, kupříkladu na TikToku ji sleduje 30 milionů lidí.

Koncert zároveň vzbudil mírnou kontroverzi, doplňuje deník El País. S třítýdenním předstihem jej na TikToku oznámila starostka města, šedesátiletá vystudovaná fyzička Claudia Sheinbaumová, která v čele Mexica stojí od roku 2018 coby první žena a nyní se snaží získat nominaci, aby mohla příští rok kandidovat v mexických prezidentských volbách. Právě kvůli tomu ji kritizovala opozice, podle níž si starostka tímto způsobem snaží zajistit přízeň občanů a plýtvá penězi daňových poplatníků.

Rosalíin honorář obvykle činí v přepočtu miliony korun. V případě koncertu v Mexico City dlouho nebylo jasné, kolik jí radnice zaplatí. Pod tlakem opozice a novinářů nakonec produkční společnost Ocesa den před akcí oznámila, že Rosalía vystoupí, "aniž by z toho jakkoliv profitovala, čistě s cílem oplatit mexickému publiku lásku a vřelost, kterou ji zahrnuje od jejích začátků", cituje pořadatele časopis Forbes. Ocesu od roku 2021 vlastní nadnárodní společnost Live Nation.

Pódium vyrostlo u Metropolitní katedrály, největší barokní katedrály na světě.
Pódium vyrostlo u Metropolitní katedrály, největší barokní katedrály na světě. | Foto: Reuters

Mexická národní obchodní komora spočítala, že Rosalíin koncert do ekonomiky přinese až miliardu pesos, v přepočtu 1,1 miliardy korun. Podobné částky dle odhadů obchodní komory generuje Grand Prix Mexika, což je jeden ze závodů mistrovství světa vozů formule 1, nebo Den mrtvých, nejoblíbenější mexický svátek. V době Rosalíina vystoupení byly vyprodané všechny hotely v centru města, zarezervované terasy i zahrádky v okolí a zaplněné veškeré balkony, odkud je na náměstí vidět, popisuje list Expansión.

Pódium vyrostlo u Metropolitní katedrály, největší barokní katedrály na světě stojící na místě někdejší aztécké chrámové pyramidy. Odsud katalánská rodačka předvedla místním svou osobitou kombinaci žánrů reggaeton, flamenco a tanečního popu. Rosalía zařadila hity Motomami, Bizcochito, Saoko nebo coververzi songu Hero od Enriqua Iglesiase. Mexičanům též a cappella zazpívala mexickou lidovou píseň La Llorona, kterou proslavila kostarická rodačka Chavela Vargas.

Rosalía začínala s tradičním žánrem flamenco, na debutové desce z roku 2017 ji v dramatických písních o smrti doprovázela jen akustická kytara. Rok nato už ale nahrávkou El mal querer naplno začala zužitkovávat vlivy pop-music, reggaetonu a hip hopu. Její singl Malamente nasbíral přes 160 milionů zhlédnutí na YouTube. Brzy se k Rosalíi začaly hlásit celebrity jako raperka Cardi B nebo zpěvák David Byrne.

Režisér Pedro Almodóvar jí svěřil drobnou roli ve filmu Bolest a sláva. "Rosalía má hlas starého flamencového zpěváka a moudrost, která neodpovídá jejímu věku. Je naprostým opakem umělce stvořeného showbyznysem. Je autentická a originální," řekl Almodóvar.

Poslední dobou zpěvačka spolupracovala s některými z největších hvězd latinskoamerické hudby, od portorického zpěváka Ozuny po kolumbijského J Balvina. Například její duet TKN s americkým raperem Travisem Scottem má jen na YouTube už 222 milionů přehrání.

Zatím největší úspěch zaznamenala Rosalía s loňským albem Motomami, na němž ještě prohloubila elektronický zvuk kombinující odkaz flamenca s R&B, popem či hip hopem. Vloni s ním jako první španělsky zpívající žena zdolala metu miliardy přehrání na Spotify.

Videoklip k písni Chicken Teriyaki, kterou Rosalía nahrála v newyorském hotelu. | Video: Columbia Records

Během nyní ukončeného turné po USA zpěvačka představila toto album také na populárním festivalu Coachella. Už vloni v prosinci ji časopis Rolling Stone označil za hvězdu roku 2022, letos v únoru obdržela Grammy za nejlepší alternativní latinskoamerické album.

Nyní míří Rosalía zpět do Evropy, kde si krátce odpočine, než příští měsíc se zahájením festivalové sezony opět začne koncertovat. Čekají ji vystoupení na barcelonském festivalu Primavera Sound a dále v Portugalsku, Řecku, Itálii nebo Francii. V Česku byla zatím jedinkrát, roku 2019 vystoupila v pozdních večerních hodinách na festivalu Colours of Ostrava.

 

Právě se děje

Další zprávy