Rolling Stones zopakovali v Hyde Parku hity z roku 1969

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 7. 2013 16:54
Rolling Stones přehráli 44 let starý památný koncert
Foto: Reuters

Londýn - Rolling Stones na sobotním koncertě v londýnském Hyde Parku zahráli na nostalgickou notu. Zařadili převážně stejné hity jako při svém legendárním vystoupení na tomtéž místě před 44 lety.

Foto: Reuters

Frontman kapely Mick Jagger měl na sobě podobné oblečení jako 5. července 1969 a opět recitoval verše. Show sledovalo na 65 tisíc fanoušků několika generací.

Dvouhodinový koncert byl plný odkazů na někdejší bezplatný koncert, který se odehrál v atmosféře vzpomínání na zakládajícího člena kapely Briana Jonese, jenž se dva dny předtím utopil v bazénu ve svém domě. Stejně jako tehdy například Jagger recitoval básně. Jonesovo jméno však ani jednou nepadlo.

"Je tu někdo, kdo tu byl už v roce 1969?" volal Jagger po úvodním hitu Start Me Up do publika a zástupy prošedivělých fanoušků mocně aplaudovaly. "Tak vítejte zpátky, jsem rád, že vás zas vidím," volal Jagger. Návštěvníci koncertu popíjeli pivo z kelímků a vzduchem se podle agentury Reuters linula nezaměnitelná vůně marihuany.

"Stouni", jejichž věkový průměr je 69 let, pak zahráli staré "pecky" jako Brown Sugar, Honky Tonk Woman, Jumpin' Jack Flash a Sympathy for the Devil. Nezapomněli však ani na poslední singl Doom and Gloom, kdy vzal i Jagger do rukou kytaru.

Před 44 lety si koncertní debut s Rolling Stones odbyl Jonesův nástupce Mick Taylor, který byl členem kapely v letech 1969-1974 a na letošních koncertech je jejím zvláštním hostem.

Nechyběl ani v sobotu večer. Předvedl své kytarové mistrovství v nespoutané verzi songu Midnight Rambler a pak si zaimprovizoval s kytaristy Keithem Richardsem a Ronniem Woodem a bubeníkem Charliem Wattsem.

Minulý víkend skupina poprvé ve své 50leté kariéře zahrála na slavném festivalu Glastonbury. Před vystoupením v Glastonbury uskutečnili "Stouni" ve Spojených státech a Kanadě své největší turné za posledních šest let, během něhož odehráli 17 koncertů.

V Hyde Parku mají mít Rolling Stones ještě jeden koncert 13. července.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy