Rolling Stones dohráli. Nadobro?

tur
27. 8. 2007 17:50
Kapela v neděli ukončila dvouleté turné
Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti.
Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Londýnským koncertem v O2 aréně završili Rolling Stones turné k albu A Bigger Bang. Ve vzduchu visí odůvodněná otázka, zda to bylo turné poslední.

V běžném marketingovém kolotoči by se mohli vydat znovu na cestu nejdřív tak za tři roky, tedy téměř na prahu sedmdesátky. Ale u Rolling Stones má zřejmě všechno otevřený konec a představa dalšího rekordu je určitě lákavá...

Kapela se v neděli loučila v hale, která shodu okolností není příliš vzdálena od klubu Marquee, kde v roce 1962 odehrála svůj úplně první koncert. Mick Jagger během show lakonicky poděkoval fanouškům, že s nimi vydrželi, v "ohni, mrazech, bouřích i na stromech."

Čímž narážel na dubnový incident Keitha Richardse z roku 2006. Po Tarzanovi asi mediálně nejproslulejší dovádění na palmě si vyžádalo operaci hlavy a přinutilo kapelu pozměnit koncertní plán včetně loňské návštěvy Brna. Ovšem zvědavost fanoušků, zda Keith Richards fyzicky vydrží, provází turné hned od jeho startu v Bostonu 21. srpna 2005.

Konsternace kulminovala začátkem tohoto měsíce v Helsinkách, kdy Richards během koncertu několikrát skoro přepadl.  V posledním vydání časopisu Mojo uvedl, že bere léky proti epilepsii, tudíž už 18 měsíců abstinuje od kokainu, ale alkoholu a cigaret se nezříká.

Na nedělním koncertě si ale čvaňháka na pódiu musel odepřít s ohledem na nová protikuřácká omezení ve veřejných prostorech. Vůči nim se provinil spolu s druhým kytaristou Ronem Woodem už při předchozím koncertu. Naštěstí uličníci vyvázli bez 50 liber pokuty - s ohledem na to, že "kouření během kytarových sól tvoří integrální součást uměleckého dojmu z Rolling Stones".

Ten se už dávno omezuje přinejlepším na "mile charismatické setkání" - jak přiznávají i jejich příznivci. A je jich pořád dost. Na maratónském turné sestávajícím ze 146 koncertů to předvedli v 31 zemích.  Šňůra zavedla kapelu vůbec poprvé do Číny, Černé Hory, Rumunska nebo Srbska. Téměř polovina zastávek byla v severní Americe a tamní štace přitáhly 2,2 milionu diváků.

Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti.
Rolling Stones během koncertu na brněnském výstavišti. | Foto: Aktuálně.cz

Loňská část jejich pojízdného cirkusu byla nejvýdělečnějším turné na americkém kontinentu a do konce roku získali celkem 437 milionů dolarů. Tím vyfoukli absolutní rekord hudební instituci čerstvějšího data - irské čtveřici U2 a jejich Vertigo Tour, která vydělala 377 milionů dolarů.

To všechno připomíná (a další peníze vynese) právě vydaný 4 DVD box The Biggest Bang. Nabízí show v Austinu a koncert v Rio de Janeiru, kam se na ně na pláž Copacabana přišlo podívat více než milion fanoušků.

A to všechno přes to, že album A Bigger Bang se z oficiální hitparády poroučelo záhy po vydání. Což u Rolling Stones není žádným překvapením. Očekává se klasika Brown Sugar a Satisfaction; ne skladby mladší než 20 let.

Kapela nyní chystá ve spolupráci s režisérem Martinem Scorsesem dokument Shine A Light, který by měl mít premiéru v dubnu 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy