Rokenrolu nazdar. Hudba Praha band vydal první samostatné album

ČTK ČTK
28. 11. 2021 12:11
Skupina Hudba Praha band, která vznikla před šesti lety po rozpadu původní Hudby Praha, vydala debutové album nazvané Barevný sny. Pokřtít ho měl 17. prosince v pražském klubu Vagon lídr kapely Olympic Petr Janda, v jehož studiu Propast nahrávka vznikla. Kvůli pandemii se však koncert odkládá.
Na snímku jsou zleva Vladimír Zatloukal, Zdeněk Hnyk, Bohumil Zatloukal, Jarmila Koblicová řečená Jamajka a Daniela Litváková-Čelková.
Na snímku jsou zleva Vladimír Zatloukal, Zdeněk Hnyk, Bohumil Zatloukal, Jarmila Koblicová řečená Jamajka a Daniela Litváková-Čelková. | Foto: Hudba Praha band

Hudba Praha se po desítkách letech existence rozpadla v roce 2015, kdy se její členové se rozešli s kytaristou, skladatelem a zpěvákem Michalem Ambrožem. Ten formaci založil v roce 1984 po zákazu Jasné páky.

Nynější album vydané pod hlavičkou Hudba Praha band obsahuje dvě novinky, jež vznikly v uplynulých dvou letech, dále skladby Barevný sny a Někdo jde bytem, které posluchači znají už z koncertů, a dvě z repertoáru Jasné páky. Jmenují se Nech toho, nech toho a Miláčku. Nikdy nebyly natočené ve studiu.

Obal alba Barevný sny.
Obal alba Barevný sny. | Foto: Warner Music

"Než se kapela rozehrála, trvalo to tři roky, kdy jsme odehráli na 150 koncertů. Kvůli pandemii jsme pak rok a půl jsme nehráli, v té době vznikla část materiálu na desku, třeba píseň Zrzka o touze dojít si na pivo v době, kdy byly hospody zavřené," říká zpěvák Zdeněk Hnyk.

Všechny kompozice jsou původní, napsali je členové kapely s tvůrčí převahou bratrů Bohumila a Vladimíra Zatloukalových. "Chtěli jsme natočit autorské album, abychom se vymanili z playlistu staré Hudby Praha a ukázali, že jsme schopni vytvořit pecky s její atmosférou, ale samozřejmě i svým způsobem jiné, abychom nebyli revivalem sami sebe," vysvětluje Vladimír Zatloukal. "Jsem rád, že jsme se tou deskou posunuli někam dál. Nechceme znít moderně, důležitý je nás tradiční zvuk pod heslem rokenrolu nazdar," dodává.

Texty pocházejí od různých autorů a odpovídají rokenrolové atmosféře. "Takže zpíváme o rychlých autech, zlobivých holkách a pivu s nějakým tím nenápadným šťouchnutím do celospolečenských problémů. Taková byla Hudba Praha vždy," podotýká zpěvák Hnyk.

Titulní skladba Barevný sny z nového alba Hudby Praha bandu. Foto: archiv kapely | Video: Warner Music

Hudbu Praha založil Michal Ambrož v roce 1984 po zákazu Jasné páky, která se ocitla na černé listině v propagandistickém článku Nová vlna se starým obsahem, vydaném v časopise Tribuna. Článek odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, především představitelů punku a nové vlny. Kromě Jasné páky byl postižen také Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavěl a použil tehdy častý trik - soubor přejmenoval.

První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce.

Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim roku 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná páka / Hudba Praha čtvrtstoletí od založení a vstoupila do Beatové síně slávy. Poslední studiové album nazvané De Generace pokřtila v pražském Paláci Akropolis roku 2010.

Po rozštěpení Hudby Praha kytarista Vladimír Zatloukal s několika dalšími původními členy včetně svého mladšího bratra Bohumila založil Hudba Praha Band.

Na právě vydaném albu doplňují bratry Zatloukalovy, oba kytaristy, a baskytaristu Jiřího Jelínka ještě zpěvačky Jarmila Koblicová řečená Jamajka a Daniela Litváková-Čelková z původní formace plus bubeník Tomáš Stloukal, saxofonista Jakub Douda a frontman Zdeněk Hnyk, jinak moderátor Radia 1. O grafickou podobu nahrávky vydané na značce Warner Music se postarali Karel Haloun a Luděk Kubík.

 

Právě se děje

Další zprávy