Rok české hudby 2014 zahájí Česká filharmonie s Koženou

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 12. 2013 16:21
Rok české hudby 2014 zatím zahrnuje zhruba 800 akcí
Magdalena Kožená
Magdalena Kožená | Foto: Kasskara / DG

Praha - V rámci Roku české hudby 2014 se uskuteční zatím zhruba 800 akcí, z toho 300 v zahraničí, přičemž akce zůstává nadále otevřena vstupu zájemcům o propagační podporu. Rok české hudby má být oslavou významných hudebních výročí, ale také příležitostí k tvůrčí prezentaci české kultury jako celku.

Program bude oficiálně zahájen 1. ledna koncertem České filharmonie s vystoupením patronky programu mezzosopranistky Magdaleny Kožené.

Roky zakončené čtyřkou jsou tradičně Roky české hudby, protože na tato léta připadají mnohá tuzemská hudební výročí. Program nabízí hudební akce, divadelní a baletní vystoupení, výstavy i festivaly.

"Akce zahrnuje životní výročí přibližně osmi desítek hudebních skladatelů, teoretiků i institucí. Připomínat velikost české hudby je v současné době velmi důležité," uvedl šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

Ministerstvo kultury podle šéfa odboru umění, literatury a knihoven Milana Němečka na Rok české hudby 2014 přispěje částkou zhruba 50 milionů korun, z toho v rámci příprav tematických akcí posílí rozpočty vybraných příspěvkových organizací 12 miliony korun. Konečné výsledky výběrových řízení budou zveřejněny po schválení zákona o státním rozpočtu na rok 2014.

Dvořákův rok

Program bude oficiálně zahájen 1. ledna koncertem České filharmonie s vystoupením patronky programu mezzosopranistky Magdaleny Kožené s orchestrální verzí Písní milostných Antonína Dvořáka za řízení šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka a 7. ledna Celorepublikovým scénickým zahájením ve Stavovském divadle, kdy hostující Národního divadlo Moravskoslezské uvede operu Mirandolina Bohuslava Martinů.

Program bude zakončen společným galakoncertem Asociace festivalů a Asociace symfonických orchestrů a sborů dne 17. prosince v pražské O2 aréně, kde vystoupí světoví sólisté a orchestr sloučený z hráčů souborů z celé České republiky za řízení Jakuba Hrůši.

Dalším počinem České filharmonie k Roku české hudby je vydání kompletu Dvořákových symfonií.

K oslavám se dále mimo jiné připojuje i mezinárodní folklórní festival Strážnice, jehož 69. ročník se uskuteční od 26. do 29. června, a další festivaly nejen klasické hudby. Balet Národního divadla u příležitosti Roku české hudby uvede 17. dubna premiéru Česká baletní symfonie II. Komponovaný večer představí choreografy tvořící na českou hudbu Jiřího Kyliána, Petra Zusku a Viktora Konvalinku. Opera Národního divadla zase připravila dvě premiéry - 20. března klasický operní titul Příhody lišky Bystroušky od Leoše Janáčka a na 9. října Pád Arkuna Zdeňka Fibicha.

Národní galerie v Praze v Roce české hudby nabídne výstavu s názvem Vivat Musica!, na které nebudou chybět význačná jména jako jsou Josef Václav Myslbek, Josef Mánes, Emil Filla nebo František Kupka. Výstavy k Roku české hudby připravuje také České muzeum hudby v Praze. Hlavní ideou Roku české hudby na Pražské konzervatoři pak bude 20. března pocta Josefu Sukovi, který je žákem školy a působil zde i jako pedagog.

Uměleckou záštitu nad Rokem české hudby 2014 vedle Kožené převzal také její manžel Sir Simon Rattle.

 

Právě se děje

Další zprávy