Rodina a přátelé se rozloučili s Amy Winehouse

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
26. 7. 2011 17:45
Ani po pitvě není jasné, na co zpěvačka zemřela.
Kelly Osbourneová na pohřbu
Kelly Osbourneová na pohřbu | Foto: Reuters

Londýn - Přátelé a rodina se v úterý rozloučili s Amy Winehouse. Sedmadvacetiletá zpěvačka byla nalezena mrtvá v sobotu kolem 15. hodiny (17 hodin našeho letního času) ve svém bytě na Camdenském náměstí v severním Londýně.

Asi čtyřicetiminutový židovský obřad vedl rabín. Zpěvaččin otec při něm vzpomínal na dětství své dcery a uzavřel rozloučení slovy "Dobrou noc, můj anděli, spi dobře. Maminka a tatínek tě mají pořád stejně rádi".  Pak ještě zazněla píseň So Far Away od Carol Kingové, prý jeden z jejích oblíbených  songů. Po obřadu bylo tělo zpopelněno.

Neveřejného pohřbu, který se konal v severním Londýně na hřbitově ve čtvrti Edgwarebury, se zúčastnily asi tři stovky lidí. Byl mezi nimi i producent Mark Ronson, který se zpěvačkou nahrál její druhou, slavnou desku Back In Black a měl se podílet na třetím, ale nikdy nedokončeném albu. Rozloučit se přišla i její přítelkyně Kelly Osbourneová, jež měla na zpěvaččinu památku vyčesané vlasy do typického úlu, který byl jedním z trademarků Amy Winehouse.

Fotografové a fanoušci byli drženi před hřbitovem. Poté se za účastníky pohřbu vydali na rodinné shromáždění v nedaleké synagoze.

Oficiální příčina úmrtí zůstává podle policie i po pondělní pitvě nevyjasněná Víc by měly říct toxikologické testy, jejichž výsledky budou známy za dva až čtyři týdny. Zpěvačku našel jeden z jejích bodyguardů, který zavolal záchranku a policii.

Foto: Reuters

Amy Winehouse měla problémy s drogami a alkoholem, jež pravidelně plnily stránky britských novin. Nedávno opět byla v léčebně. Neoficiálně se stále mluví o tom, že příčinou smrti se stal koktejl drog, které si prý před víkendem koupila. Byly mezi nimi kokain, extáze, ketamin i heroin. Její rodina však tvrdí, že zemřela na infarkt nebo záchvat.

Zpěvaččin partner, filmový režisér Reg Traviss, ale popřel, že zemřela v drogovém rauši. Mitch Winehouse při obřadu řekl, že Amy byla v posledních měsících šťastnější než předtím celá léta a těšila se na budoucnost s Travissem.  

Davy příznivců stále nosí ke zpěvaččinu domu květiny, medvídky svíčky a vzkazy, ale také krabičky cigaret a lahve vodky. V pondělí se mezi fanoušky přišli podívat Amyini rodiče a poděkovali jim za projevy soustrasti. Poté se odebrali formálně identifikovat tělo.

Zpěvačka se podle své matky Janis Winehouseové necítila dobře již den před smrtí, kdy se setkaly. Deník Sunday Mirror matku citoval, že bylo jen otázkou času, kdy její dcera zemře. "Vypadala, že je mimo. Její odchod ale přišel tak náhle, že mě to ještě stále nezasáhlo naplno," uvedla.

Čtěte také:
Zemřela Amy Winehouse, kontroverzní zpěvačce bylo 27
Opilou Amy Winehouseovou v Srbsku vybučeli
Producent Amy Winehouse je k popukání perverzní
Grammy byly retro. Stejně jako vítězka Amy Winehouse

Mezitím už se rozběhl tradiční posmrtný byznys. Podle společnosti The Official Charts Company prodej zpěvaččiných desek jen za několik posledních hodin před nedělní uzávěrkou pravidelné hitparády stoupl 37násobně a jednotlivé hity se prodávaly 23krát víc.

Zpěvaččino druhé ikonické album Back to Black z roku 2006 tak stouplo na 59. příčku v žebříčku desek. Hudební řetězec HMV předpovídá, že deska se do příštího týdne dostane až na první místa. Nad placenými downloady prý budou převažovat klasická CD, protože lidé chtějí mít hmatatelnou vzpomínku.

Foto: Reuters

Podle Daily Telegraphu je téměř jisté i vydání posmrtné desky sestavené z materiálu k dlouho připravované, ale nikdy nedokončené třetí desce.

Naposledy se zpěvačka objevila na veřejnosti minulou středu. Připojila se neplánovaně k své patnáctileté kmotřence Dionne Bromfieldové na pódiu v camdenském Roundhousu. V improvizovaném vystoupení tančila a vyzývala diváky, aby si koupili její album, které vydala na svém labelu.

Amy Winehouse patřila mezi nejúspěšnější interpretky nulté dekády. Stejně jako hity Rehab či You Know I'm No Good ji ale proslavily skandály spojené s životním stylem. Předčasnou smrtí se určitě zařadí do panteonu hudebních ikon, na jejichž krátkou a hvězdnou kariéru se bude dlouho vzpomínat.

O to víc, že ji smrt zastihla ve věku 27 let, jenž se zdá být v dějinách rockové hudby přímo mytický. Ve stejném věku zemřeli bouřliváci Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison a Kurt Cobain. Už několik minut po oznámení úmrtí začali takzvaný Forever Club 27 připomínat fanoušci na sociálních sítích.

Foto: Aktuálně.cz

Zpěvačka a rapperka M.I.A. zveřejnila na zpěvaččinu památku track nazvaný 27, vzpomínku na (fiktivní) rockovou hvězdu, jež "proměnila všechny peníze na horu drog" a předpověděla si smrt vě věku 27 let. Nikdy nevydané demo nahrané loni prosinci věnovala M.I.A. všem svým přátelům, kteří zemřeli takto staří. Rapper Big Boi, polovina dua Outkast, zase vyvěsil na internet remix zpěvaččina hitu Tears Dry On Their Own.

Amy Winehouse získala v roce 2008 za druhé album Back To Black pět Grammy. Ale poté úspěch vystřídaly zprávy o závislosti na drogách, střetech se zákonem a bouřlivém manželství.

Na úmrtí její reagovala řada zpěváků pěvečtí kolegů i celebrit. George Michael ji označil za nejsoulovější vokalistku Británie, kterou kdy viděl.  Zpěvačka Adele prohlásila, že Winehouseová vydláždila cestu podobným umělcům, jako je ona.

"Ta zpráva o Amy je prostě strašně smutná. Kdokoli, kdo bojujete se závislostí, prosím, prosím, prosím, vyhledejte léčbu," vyzvala na Twitteru americká herečka Sophia Bushová. Svůj vzkaz a kondolenci na této oblíbené sociální síti celebrit zanechala i Demi Mooreová, kytarista Dave Navarro, rapper Q-tip nebo zpěvačka Janelle Monae.

Britský komik a herec Russell Brand, který se sám potýkal s drogami, ve svém obsáhlém textu zveřejněném na http://www.russellbrand.tv/ vzpomíná, jak poprvé viděl zpěvačku. "Stála na pódiu s Paulem Wellerem a já jsem okamžitě cítil respekt  - respekt, který máte, když jste svědky geniality." Zároveň tu připomíná, že bychom si neměli její smrt romantizovat, ale brát její nevázaný životní styl a závislosti jako nemoc, kterou je třeba léčit.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy