Rockovou kapelu Kasabian opouští frontman, napadl bývalou snoubenku

Kultura Kultura, Guardian
8. 7. 2020 10:04
Z rockové kapely Kasabian odchází její frontman Tom Meighan. Sestavu spoluzakládal ještě jako student v anglickém Leicesteru koncem 90. let minulého století.
Zpěvák Tom Meighan (uprostřed) při vystoupení Kasabian na pražském festivalu Metronome v létě 2017.
Zpěvák Tom Meighan (uprostřed) při vystoupení Kasabian na pražském festivalu Metronome v létě 2017. | Foto: ČTK

Jak píše britský deník Guardian, frontman "zápasil s osobními problémy, které už nějaký čas ovlivňovaly jeho chování". Devětatřicetiletý Tom Meighan teď chce "soustředit všechnu energii na to, aby si dal život znovu do pořádku", uvedla kapela.

Meighan pak na Twitteru poděkoval fanouškům a vzkázal, že se mu daří dobře.

Včera americká CNN informovala, že se Meighan u leicesterského soudu přiznal k napadení své bývalé snoubenky Vikki Agerové. Soudce mu za to vyměřil 200 hodin obecně prospěšných prací. Z incidentu existuje videozáznam.

"Musím vzít v potaz, že jste nejenom ublížil paní Agerové, ale také jste zklamal spoustu lidí - členy své kapely i ty, kdo mají rádi vaši hudbu. Budou šokováni tím, co jste tu noc udělal," sdělil soudce Nick Watson. Varoval také, že Meighana mohl za domácí násilí poslat do vězení.

"Naprosto nám to zlomilo srdce. Nezbylo nám než požádat Toma, aby z kapely odešel. Neexistuje, že bychom mu tohle napadení mohli prominout. Domácí násilí a jakákoliv forma zneužívání jsou naprosto nepřijatelné," doplnili po vynesení rozsudku členové kapely.

"Jakmile jsme se dozvěděli o žalobě vznesené vůči Tomovi, jako kapela jsme se rozhodli, že už s ním nemůžeme dál spolupracovat. Bohužel jsme tento důvod museli tajit do chvíle, než soud vynese verdikt," doplnili.

Tom Meighan kapelu zakládal s kytaristou a zpěvákem Sergiem Pizzornem plus basistou Chrisem Edwardsem. Zformovali se roku 1997 pod názvem Saracuse, eponymní debut však vydali až v roce 2004, kdy se stálým členem stal nynější bubeník Ian Matthews. Popularitu pak Kasabian získali sérií čtyř úspěšných singlů, které se během půl roku všechny dostaly do britské Top 20.

Podle Guardianu patří Kasabian k jedněm z mála britských indie-rockových sestav, které od přelomu tisíciletí vydržely dodnes. Kapela se jmenuje po Lindě Kasabianové, někdejší člence komunity amerického zločince a vraha Charlese Mansona. Kasabian jsou držiteli anglické ceny Brit Award.

Za své debutové album z roku 2004, které kombinovalo noise-rock a psychedelické vlivy, byli přirovnáni k Prodigy, Stone Roses nebo Primal Scream. Zatím naposledy sestava v roce 2017 vydala šesté studiové album For Crying Out Loud.

Kasabian dvakrát hráli také v Česku, nejprve roku 2015 na hlavní scéně festivalu Colours of Ostrava a dva roky nato na pražském festivalu Metronome.

České posluchače zaujalo, když Kasabian věnovali svůj singl Club Foot Janu Palachovi. Klip k písni zobrazuje sovětský vojenský zásah proti maďarskému povstání v roce 1956.

Kasabian věnovali singl Club Foot z roku 2004 Janu Palachovi. | Video: RCA Records

Kytarista a zpěvák Pizzorno vloni pod hlavičkou SLP vydal debutové sólové album. Tehdy řekl, že čas na nahrávání našel poté, co si Kasabian výjimečně rozhodli dát pauzu.

Tom Meighan tentýž rok tvrdil časopisu Q, že má psychické problémy po rozpadu vztahu a úmrtí blízkého. "Nebudu lhát, namlouval jsem si, že jsem nemocný, měl jsem to v hlavě zpřeházené. Možná to ve mně celé ty roky bobtnalo. Nebyl jsem schopný převzít zodpovědnost za své činy, což ošklivě ovlivnilo lidi v mém okolí," oznámil.

Ještě minulý měsíc Meighan v rozhovoru pro Sky News avizoval, že Kasabian přemýšlejí nad novou deskou, kterou by chtěli natočit po uvolnění opatření proti šíření nového typu koronaviru. Stejně tak naznačil, že má rozpracované autobiografické sólové album.

 

Právě se děje

Další zprávy