Rocková hudba žije a prodává. Vloni ze světových kapel nejvíc vydělávali U2 nebo Metallica

AFP, Billboard
24. 7. 2018 10:14
Americký časopis Billboard spočítal, kteří hudebníci a kapely vloni v USA utržili nejvíc. Čísla potvrzují, že muzikanti vydělávají především z prodejů vstupenek na koncerty, v první padesátce meziročně o 13 procent víc. V první desítce je jediná žena, zpěvačka Lady Gaga. A naopak se do ní nedostal jediný raper – Kendrick Lamar skončil až třináctý. Žánrově nejvíc dominuje rock, na dalších příčkách jsou v USA pop a country.

Garth Brooks

52,2 milionu dolarů

Na druhém místě tabulky nevýdělečnějších muzikantů či kapel minulého roku v USA je šestapadesátiletý písničkář Garth Brooks, který se pohybuje na pomezí country a rocku. Vloni pokračoval v masivním turné, které oznámil roku 2014 - tehdy se vracel z muzikantského důchodu.

Brooks od 80. let v USA prodal 148 milionů desek, víc než Elvis Presley a méně než jen Beatles. Dnes udržuje popularitu mimo jiné pravidelnými pondělními večerními konverzacemi s fanoušky přes Facebook. Během uplynulých dvou let takto v přímém přenosu oznámil společné album se svou manželkou Trishou Yearwoodovou, odhalil obal své desky nazvané Gunslinger nebo vysílal z Houstonu, kam přijel pohovořit s astronauty.

Aby demonstroval, nakolik svým posluchačům důvěřuje, v jedné facebookové konverzaci Brooks na všechny jejich dotazy odpovídal kladně.

 

Právě se děje

Další zprávy