Rocková hudba žije a prodává. Vloni ze světových kapel nejvíc vydělávali U2 nebo Metallica

AFP, Billboard
24. 7. 2018 10:14
Americký časopis Billboard spočítal, kteří hudebníci a kapely vloni v USA utržili nejvíc. Čísla potvrzují, že muzikanti vydělávají především z prodejů vstupenek na koncerty, v první padesátce meziročně o 13 procent víc. V první desítce je jediná žena, zpěvačka Lady Gaga. A naopak se do ní nedostal jediný raper – Kendrick Lamar skončil až třináctý. Žánrově nejvíc dominuje rock, na dalších příčkách jsou v USA pop a country.

U2

54,4 milionu dolarů

Irská kapela U2 už sice existuje dvaačtyřicet let, přesto se jí vloni ve Spojených státech podařilo utržit nejvíc ze všech muzikantů: 54,4 milionu dolarů, přičemž více než 95 procent příjmů pochází z turné a jen 2,4 miliony z prodejů desek.

Sestava v čele se zpěvákem Bonem vloni vyprodávala světové stadiony u příležitosti 30. výročí svého alba The Joshua Tree, vystoupila například na populárním festivalu Bonnaroo.

Na koncertech U2 hráli všechny skladby z Joshua Tree, show doprovázela projekce na patrně největším plátně, jež kdy bylo použito při hudebním vystoupení - měřilo 61 krát 14 metrů. Celosvětově turné k výročí alba Joshua Tree utržilo 317 milionů dolarů, prodalo se 2,71 milionu vstupenek.

 

Právě se děje

Další zprávy