Rockery čeká v Plasích Kabát a loučení s Katapultem

mp
1. 8. 2008 10:35
Na tradiční festival dorazí také Arakain, Plexis nebo Aleš Brichta
Pepu Vojtka z Kabátu letos uvidíte na řadě festivalů. Czech Rock Block nebude výjimkou
Pepu Vojtka z Kabátu letos uvidíte na řadě festivalů. Czech Rock Block nebude výjimkou | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Plasy - Tradice je tradice - a tak jako každý "rock" se příznivci tvrdé muziky sejdou první srpnovou sobotu v Plasích u Plzně na jednodenním festivalu Czech Rock Block.

Zatímco většina z tuzemských letních přehlídek sází na žánrovou pestrost, aby přilákala co největší množství hudebních fanoušků, staví západočeská akce především na osvědčených žánrových stálicích, jako je Arakain nebo Aleš Brichta.

Přesto lze na letošním - už patnáctém - ročníku najít několik zvláštností. Jde o částečnou obměnu účinkujících, rozšíření o druhou scénu a jedno velké loučení.

Ale pěkně po pořádku. Oproti předchozím ročníkům trochu překvapivě chybí stájoví koně pořádající agentury SPV - tedy tradiční headlineři z Alkeholu, Harleje a Törru.

Na Velkou louku do Plas naopak dorazí pivní premianti z Kabátu, kteří festivaly obyčejně opomíjejí, ale letos jimi kvůli absenci vlastního turné vzali zavděk.

Aleš Brichta
Aleš Brichta | Foto: festival Benátská noc

Přijedou také hardrockoví Krucipüsk s neodolatelně extrovertním frontmanen Tomášem Hájíčkem nebo veteráni českého punku z Plexis. Návštěvníci akce by si neměli nechat ujít ani scénu, na které se jim ukáží hudební talenty z regionu.

Jeden z posledních koncertů odehrají v Plasích Dědek Šindelář s Oldou Říhou, kterým dohromady nikdo neřekne jinak než Katapult.

Ať už hudba těchto pánů vzbuzuje radost z "poctivého" rocku, nebo pobavení nad snažením podivných kytarových dinosaurů, je třeba poukázat na to, že jen málokdo si udržel přízeň mániček více než třicet let jako oni.

Katapult kvůli chronickým zdravotním problémům baskytaristy Dědka definitivně balí nástroje do futrálů a na Vojína XY nebo Hlupáka, co váhá už se bude jen vzpomínat. Festival v Plasích bude jednou z posledních příležitostí, kdy bude možné vidět legendární trio naživo.

Konstatntní obliba u českých mániček - to je Arakain
Konstatntní obliba u českých mániček - to je Arakain | Foto: Aktuálně.cz

Rockový cirkus tentokrát oproti předešlým ročníkům zastaví pouze v Plasích, druhou tradiční štaci u Jihlavy vynechá. Chuť pořadatelů hodně nahlodal loňský rok, kdy kvůli přívalovým dešťům museli jihlavskou show přerušit už po odehrání tří kapel.

Chybějící jihlavský festival alespoň částečně nahradí páteční předprogram na vedlejší plaské scéně, kde se budou nedočkavcům promítat filmy …a bude hůř a Once a proběhne tam i výstava fotografií.

V sobotu pak bude alternativní scéna patřit kapelám z plzeňského regionu - žánrům se v tomto směru meze nekladou. Vystoupí tam například V3ska nebo Fata Morgana.

Na vedlejší scénu je po oba festivalové dny vstup zdarma. Hlavní program startuje ve festivalovém areálu v sobotu v jednu odpoledne a končí hodinu po půlnoci koncertem skupiny Kreyson.

 

Právě se děje

Další zprávy