Rockeři The Mae Shi oslavují vzteklého Christiana Balea

Pavel Turek, tur
4. 2. 2009 13:16
Zhudebnili jeho emotivní výbuch z natáčení Terminatora
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - "Neomlouvej se a aspoň chvilku, kurva, přemejšlej. Seš profesionál?" vybuchl vzteky Christian Bale na place během natáčení  filmu Terminator Salvation. Jeho tiráda, kterou loni v létě způsobilo to, že kameraman Shane Hurlbut při seřizování světel vlezl do záběru, a zkazil tak celou scénu, pokračovala po celé další tři minuty s obdivuhodným množstvím sprostých slov.

Bale coby nejnovější představitel Johna Connora byl zrovna v uprostřed náročné pasáže, kterou zasvěcený pozorovatel ze serveru AICN.com popsal jako "emocionální centrum filmu", a jež vyžadovala „hlubokou koncentraci".

Herec, který je proslulý perfekcionismem kombinovaným s choleričností, podobnou scénu při natáčení neudělal poprvé. Teprve před třemi dny celý záznam Baleova hysterického výstupu prosákl na internet a stal se z něj okamžitě hit - v němž během čtyřiadvaceti hodin vycítila losangeleská skupina The Mae Shi silný textový potenciál.

The Mae Shi - R U Professional?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Skladba R U Professional?, jež obsahuje samply z inkriminovaného incidentu, zároveň v textu komentuje hercovu kariéru od Temného rytíře až po varování, že jestli se mu podíváte do očí, mohli byste v nich spatřit Americké psycho.

"Přišlo nám správně šílený, že zrovna my jako The Mae Shi o tom napíšeme a nahrajeme skladbu. Jen bychom rádi dodali, že tohle není úplně typická Mae Shi píseň, je to pocta napsaná na oslavu epičnosti Christiana Balea," uvedla kapela v prohlášení, jež novinku doprovází.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně i tak je R U Professional typickou ukázkou chytlavě ironického elektro-punku, se kterým se The Mae Shi loni díky albu HLLLYH stali miláčky amerických bloggerů a indie kritiků. 

Zároveň je skladba ideální ukázkou internetové tvorby, kdy se ze všeho zaznamenatelného okamžitě stává veřejné vlastnictví, jež se dá okomentovat, přetvořit a distribuovat širokému publiku bez zpomalení tradičním procesem, jímž by bylo vydání singlu. Rychlost a okamžitost reakce jsou součástí sdělení, bez nich by celá věc ztratila obsah i kouzlo.  

Ostatně ani The Mae Shi nebyli sami, kdo v Baleově extempore vytušili silné punkové poselství. Remixér RevoLucian pro změnu celý projev vybavil tanečním rytmem.

The Mae Shi patří do v současnosti asi nejprogresivnější americké umělecké a hudební scény, která si vytvořila kolem losangeleského klubu The Smell. Mezi zde pravidelně koncertující kapely patří experimentální duo No Age, dívčí noise-punková skupina Mika Miko, v Čechách už známí Anavan nebo s elektronikou koketující HEALTH, jež si jako předkapelu na podzimní turné vybrali Nine Inch Nails a kteří také 2. května vystoupí v Praze v klubu 007.

Film Terminator Salvation režírovaný mužem s přezdívkou McG (mj. oba díly Charlieho Andílků) bude mít v amerických kinech premiéru 22. května a očekává se, že se letos jeho největšími robotími konkurenty stanou o měsíc později Transformers: Revenge of the Fallen.

 

Právě se děje

Další zprávy