Rocker versus politik. Sommerová natáčí film o Kocábovi

ČTK ČTK
22. 4. 2021 20:35
Dokumentaristka Olga Sommerová, autorka filmů o Jiřím Suchém, Martě Kubišové, Věře Čáslavské nebo Soně Červené, natáčí snímek o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Chce připomenout, že v dějinách rozhodují nejen šťastné či neblahé náhody, ale také to, čemu se říká úloha osobnosti.

Celovečerní dokumentární portrét s pracovním názvem Michael Kocáb - Rocker versus politik bude dokončen na podzim, do kin má zamířit příští rok.

"Mojí ambicí je vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét muže pohybujícího se mezi hudbou a politikou, který nebyl dosud v tak komplexní míře prezentován," avizuje režisérka.

Kromě politické a kulturní činnosti se film bude zabývat soukromým životem Kocába, otce čtyř dětí. Celovečerní snímek vzniká pod vedením producenta Viktora Schwarcze ze společnosti Cineart TV Prague, který stojí za filmy Nechte zpívat Mišíka, Jan Palach, Pasti, pasti, pastičky nebo Divoké včely.

Na výrobě se podílí také Česká televize a producent Petr Koza. Role kameramanky se ujala Olga Malířová Špátová, dcera Sommerové, která s matkou spolupracovala na 14 filmech.

Nyní je natáčení téměř u konce. Tvůrci shánějí finance pomocí crowdfundingové sbírky, chtějí je využít především na kvalitní digitální postprodukci, kdy bude spoustu materiálů nutné digitálně zpracovat a trikově upravit.

Skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik a podnikatel Kocáb, známý především ze skupiny Pražský výběr, natočil první sólové album Povídali, že mu hráli v letech 1986 až 1988. Je skladatelem rockové, filmové a vážné hudby.

Ještě během studií v roce 1977 založil slavnou rockovou skupinu Pražský výběr. Za jeho vrcholné dílo v oblasti vážné hudby je považován balet Odysseus pro Laternu Magiku, který se hrál po celém světě.

Kocáb byl mimo jiné ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny za Stranu zelených a na počátku 90. let minulého století jedním z iniciátorů odchodu sovětských vojsk z území bývalého Československa.

Jednání s komunistickými vládci a generalitou československé i sovětské armády, se sovětskou stranou včetně zástupců KGB, která vedl či se jich účastnil za iniciativu Most nebo Občanské fórum, popsal v nedávné knize Vabank.

Podařilo se během šesti týdnů svrhnout moc, kdyby tam ty lidi nebyli, tak s námi udělají komunisti krátký proces, vzpomínal zpěvák před rokem. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy