Rock n rollu od Tuarégů rozumějí všichni i bez překladu

Michal Pařízek
11. 11. 2009 22:40
Tinariwen vystoupili ve středu v pražském klubu Roxy
Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - "Mluví řečí každého z nás. Nemusíte si překládat texty, abyste pochopili, o čem zpívají. A nemusíte poslouchat slova, aby vás jejich rock n roll dostal." - S tímto čerstvým doporučením od britského hudebního magazínu Uncut přijela na středeční koncert do pražského klubu Roxy skupina Tinariwen.

Časopis jejich desku Imidiwan Companions vyhlásil albem roku. Porota, ve které zasedl třeba frontman Fleet Foxes, mu dala přednost před nahrávkami klasiků i indie hvězd: Boba Dylana, Kings Of Leon, Wilco, Animal Collective, Dirty Projectors nebo Grizzly Bear.

Respect: Tinariwen
Respect: Tinariwen | Foto: Michal Pařízek

Znovu se tak potvrdilo, že někdejší žoldáci v armádě Muamara Kadáfího se v posledních pár letech proměnili ve skutečně světové hvězdy.

Tuarégové své elektrické kytary trápili tak dlouho, až se dostali na vrchol.  Jejich pouštní blues - blues navrácené do své pravlasti, znovu spojované s místní hudbou a napájené novou energií - zachycuje trans způsobený písečným suchem a horkem, stejně jako vztekem a smutkem nad sociálními rozdíly.

Na začátku třetího tisíciletí se dostali díky debutu Radio Tisdas Session do širšího podvědomí, ale pořád šlo spíše o záležitost pro novináře a odborníky na hudbu třetího světa.

Teď hrají v největších světových sálech a na festivalu Glastonbury jim tleskaly desítky tisíc nadšených návštěvníků. Jejich hudbu obdivují Robert Plant nebo Bono, Chris Martin z Coldplay ji rovnou označil za největší inspiraci veleúspěšného alba Viva La Vida.

Při nahrávání Vašeho alba Imidiwan jste se jednak vrátili na Saharu, do zahrad Tessalitu, ale také k producentovi Vašeho prvního alba Jean-Paulu Romannovi. Nakolik se to na nahrávce podepsalo?
Určitě hodně... Chtěli jsme být opět blíž k naší původní inspiraci, k pouštnímu životu. Co se týče JeanPaula, jeho jsme vybrali hlavně proto, že nás velmi dobře zná. Zná naší historii, náš příběh - a spolupráce s ním vytěžuje všechny možnosti, jak nejlépe zaznamenat zdroje naší hudby...

Foto: Aktuálně.cz

Nevím jestli je to jenom můj pocit, ale myslím že Vaše poslední alba jsou daleko pozitivnější, možná  radostnější než první nahrávky. Může to být tím, že už se dnes věnujete přece jen jiným tématům než dříve?
Myslím že ne. Naše cesta je díky mnoha zkušenostem každým dnem jasnější. Naše svědomí se stále rozvíjí, každé album je jako  momentální obraz - ale zároveň součást stejné knihy...

Vaše písně bývají často klasifikovány jako rebelské. Není už to přece jen trochu přežitek? Je pořád vůči čemu se bouřit a jsou Tinariwen pořád tak rozhněvaní jako ve svých začátcích?
Vždy a všude se snažíme zpívat hlavně proto, abychom pomohli lidem udržet jejich sociální situaci. V žádném případě to ale není militantní - z jakéhokoliv důvodu. Nesnažíme se ani nic naznačovat, ani nikomu radit. Důležité je pomoci lidem, aby přemýšleli sami o sobě, o tom co je podstatné, jací mají být; aby se účastnili toho, co chtějí dělat a jaký život žít...

Postupně jste se dostali do pozice velkých světových hvězd, hrajete na nejprestižnějších rockových festivalech.  Jak jste spokojeni s reakcemi publika? Myslíte, že Vaší hudbě dokážou porozumět?
Myslím že to není problém, sociální problematika je přece všude podobná - i když na jiné úrovni.  Naše show je vždycky o tom pomoci každému najít nové možnosti, pomoci splnit mu sny. A taky najít společný postoj týkající se volby, kam a jak se svět bude vyvíjet.

Tinariwen
Tinariwen | Foto: Tinariwen

Chris Martin, zpěvák Coldplay, označil Vaše album Aman Iman jako největší inspiraci pro album Coldplay Viva La Vida. Mezi Vaše fanoušky patří mnoho dalších hudebních celebrit. Možná to není úplně otázka pro Vás, ale co myslíte že je na Vaší hudbě tak fascinuje?
Myslím že je to jednoduše kvůli autentickému stylu, který vzešel z našeho postupného pronikání do elektrických kytar jako nástroje. Hrajeme přirozenou hudbu; prostou, ale ne jednoduchou. Ale možná to bude i díky nezvyklému, pro někoho jistě kurióznímu způsobu života na poušti.

Jaká hudba vlastně zajímá mladé lidi ve Vaší zemi? Jsou pro ně vzorem Tinariwen, nebo směřují spíše ke globálnímu popu?
Mladá generace severního Mali poslouchá všechnu možnou hudbu. Jistě, Tinariwen jsou symbolem naší kultury, ale už taky trochu součástí historie. A poslech každé další hudby pomáhá tomu porozumět sám sobě. Tomu, proč je něco dobré, nebo ne; ať už se Ti ta hudba sama líbí, či nelíbí...

Tinariwen
Tinariwen | Foto: Tinariwen
Čtěte také:
Rockové stars vezou vodu ze Sahary

V posledních letech v Tinariwen dochází k postupné generační výměně. Co dnes dělají bývalí členové skupiny, kteří již nejezdí na turné? Podílejí se třeba na nahrávkách?
Samozřejmě že ano. Den co den pokračujeme v pochopení spirituálního smyslu našeho kolektivu. Je to budování toho nejlepšího pokračování, kontinuity vedoucí od našich kořenů. Pořád máme před sebou hodně práce - všichni včetně zakladatelů. Ti jsou stále přítomni ve všech našich aktivitách, přenos mezi generacemi je možná tím nejdůležitějším...

Tinariwen mají za sebou dlouhou a pohnutou historii. Když se nad tím vším dnes zamyslíte, máte pocit že šlo něco udělat jinak, že se dalo něco změnit už dříve? Nebo to byl skutečně osud, který skupině přichystal takový úděl?
Je to úplně stejná nebo hodně podobná situace, jakou prošlo mnoho dalších lidí na světě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy