Rock for People roztančí londýnská ska úderka Madness

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 4. 2014 14:16
Madness jsou jednou ze zásadních kapel rockové historie, které v česku ještě nevystoupily. Rock for People se uskuteční od 3. do 5. července.
Madness byli jednou z hvězd zakončení olympiády v Londýně.
Madness byli jednou z hvězd zakončení olympiády v Londýně. | Foto: Reuters

Praha - Britská kapela Madness bude jednou z hvězd letošního festivalu Rock for People, který se uskuteční od 3. do 5. července v Hradci Králové.

Skupinu s téměř čtyřicetiletou historií, která se zasloužila o popularitu stylů ska a 2Tone, doplňují další nová jména mezi účastníky festivalu - muzikant a producent Netsky Live a energičtí Holy Esque.

Asi největším hitem Madness je song Our House z roku 1983. Podívejte se na video.

"Legenda praví, že před lety Madness rozkmitali seismografy a způsobili poplach v okolí londýnského Finsbury Parku a my jsme sami zvědaví, jak letos odolají ranveje a hangáry hradeckého letiště. Je ale jisté, že na Rock for People bude hodně veselo, jak se na správnou narozeninovou oslavu sluší a patří," uvedl ředitel festivalu Michal Thomes. "Koncertem Madness zároveň zmizí jedno z posledních jmen ze seznamu zásadních kapel rockové historie, které se v Česku ještě neobjevily," dodal.

Kapela Madness vznikla v legendárním londýnském Camden Townu ještě pod názvem The North London Invaders a po stabilizaci sestavy se v roce 1979 přejmenovala na Madness. Ovlivnili britskou hudební scénu i vznik některých tuzemských ska kapel.

Madness: Never Knew Your Name

"Když jsme je společně s Frantou Vyskočilem a Kubou Suchým v 80. letech objevili, bylo to zjevení. Nevěděli jsme, že je to ska, ale já chtěl okamžitě hrát přesně takovou veselou melodickou a chytrou muziku jako oni. A tak jsme po návratu z vojny v roce 1990 založili s Tomášem Belkem a Janou Jelínkovou Sto zvířat," sdělil Jan Kalina ze Sto zvířat, majitel všech alb a EP Madness, člen oficiálního anglického fanklubu, přijatý osobně podepsaným dopisem kytaristy Chrissyho "Boye" Foremana.

Rock for People nabídne v hradeckém Festivalparku kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami.

Za tuzemskou hudební scénu je v současnosti potvrzena například kapela Lucie. Další zahraniční hvězdou letošního Rock for People bude Tom Odell, který loni vyprodal pražský Lucerna Music Bar. O poznání drsnější hudbu nabídne skotské trio Biffy Clyro, žánr elektro na Rock for People zastoupí dýdžejské duo Chase & Status, vzpomínkou na rock 90. let bude koncert The Afghan Whigs.

Aktuálně je v prodeji limitovaná edice pěti tisíc kusů vstupenek za 1490 korun, po vyprodání edice budou vstupenky za 1650 korun. Cena lístků se bude zvyšovat, na místě od 2. července budou za 1990 korun.

Loňský ročník festivalu Rock for People byl ve znamení úspěšného vystoupení Karla Gotta. Festival podle pořadatelů navštívilo přibližně 30 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy