Rock for People a Sázavafest se stěhují

kul, ČTK
8. 3. 2007 13:08
Praha - Sázavafest nebude v Sázavě a Rock for People se z Českého Brodu stěhuje do Hradce Králové.
Hvězdou loňského ročníku Rock for People byli Manu Chao
Hvězdou loňského ročníku Rock for People byli Manu Chao | Foto: Ludvík Hradilek

Dva velké letní festivaly ohlásily přesun: radní Hradce Králové schválili, že by Rock for People, na který loni dorazilo dvacet tisíc diváků, mohl najít útočiště na místním letišti. Jedna z nejnavštěvovanějších akcí tak pravděpodobně po dvanácti letech opouští Český Brod.

"Hradec Králové je město, které si podobné festivaly zaslouží, již v minulosti se k nám přestěhoval hip hopový festival, účast lidí na akci Rock for People odhadujeme na 15 až 20 tisíc lidí," říká náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

Agnostic Front na Rock for People
Agnostic Front na Rock for People | Foto: Roman Staněk

Velký zájem na stejné lokaci totiž doprovází i zmíněný a největší festival pouliční kultury Hip Hop Kemp a město je na příval návštěvníků připravené.

Definitivní vyřešení přesunu mají organizátoři Rock for People ohlásit v úterý, na webových stránkách festivalu se pořád počítá s umístěním v Českém Brodě. Mezi slíbenými headlinery jsou The Toy Dolls, The Levellers, Mory Kanté, Schäl Sick Brass Band, Tři sestry nebo Divokej Bill.

Na svém nezůstane ani festival Sázavafest, který se za sedm let existence stěhuje už podruhé: první ročník byl v Týnci nad Sázavou, poslední ročníky se konaly v městečku Sázava. Od letošního roku se akce přesouvá proti proudu řeky, do podzámčí Kácova na Kutnohorsku.

Boban i Marko Markovič Orkestar na Sázavafestu
Boban i Marko Markovič Orkestar na Sázavafestu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nechceme zůstat na místě a pokračujeme v hledání dokonalé lokality, která by festivalové hosty nejen pojala bez pocitu stísněnosti, ale také těšila svou atmosférou," říká Pavel Kloupar, ředitel festivalu, který loňskou účast spočítal na 10 000 diváků.

Multikulturní Sázavafest zatím jména neprozradil, ukázku z jeho apetitu je možné vidět 31. března v pražském klubu Abaton: Jarní Sázavafest pozval Polemic, Sto zvířat, The Prostitutes, Roe-deer nebo Southpaw. 

 

Právě se děje

Další zprávy