Rock Café bude hrát dál, slíbil primátor

ČTK ČTK, Red Kul
6. 5. 2009 10:10
Klub na Národní třídě znovu otevře 9. září
Foto: Lukáš Bíba

Praha - Majitelé rockového klubu Rock Café se dohodli s Prahou 1 na jeho zachování. K dohodě podle majitele klubu Pavla Svobody pomohl magistrát, který přislíbil dát polovinu částky potřebné na odhlučnění klubu.

O zbytek se podělí radnice Prahy 1 a majitelé klubu. Kvůli údajnému překračování hlukových limitů zde Praha 1, která vlastní prostory klubu, zakázala veškeré hudební produkce. Rock Café by mohl být znovu otevřen 9. září.

"Je to symbolické datum, budeme slavit 19 let od založení," říká Svoboda. Představitelé klubu se na dalším postupu dohodli na pondělní večerní schůzce. Obě strany mají vytvořit komisi, která určí další potřebné kroky.

Nájemci rockového klubu na podporu zachování Rock Café svolali na Národní třídu happening. Akci nazvanou Zachraňte Rock Café aneb pražské květnové rockvstání! podpořila asi tisícovka účastníků.

Organizátoři před klubem postavili podium, na kterém vystoupili interpreti ze spřízněných kapel jako Vypsaná Fixa, Divokej Bill nebo Sto zvířat.

Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Na happening přišel i primátor Pavel Bém. Dohodu s majiteli přišel potvrdit i starosta Prahy 1 Petr Hejma: prý dokud bude starostou, tak Rock Café nezavře. Dodal, že klub bude skutečně znovu otevřen 9. září.

Happening organizátoři ukončili 30 s tím, že budou sledovat, zda politici splní své sliby. "Devátého září se tu sejdeme znovu. Buď uvnitř, nebo tady venku," řekli na závěr.

Spor o klub vypukl v polovině dubna, kdy mu Praha 1 zakázala veškeré koncerty. Podle jejich měření prý hluk překročil povolené normy. To Svoboda nyní odmítá, řekl, že se majitelé odvolali k ministerstvu zdravotnictví, které jejich stížnost uznalo.

Praha 1 klubu nabízela, že může koncerty pořádat, ale hluk nesmí překročit 95 decibelů. To majitelé Rock Café odmítli s odůvodněním: "Kapelu hrající na 90 decibelů už ve třetině sálu nebude slyšet."

Vypsaná fiXa
Vypsaná fiXa | Foto: Ondřej Pýcha, Sony BMG

Zachování klubu podporuje i skupina Zachraňte Rock Café, která vznikla na komunitním serveru Facebook. Zapojilo se do ní téměř 20 000 lidí. Příznivci klubu mohou také na internetu a v prostorách klubu podepsat stejnojmennou petici.

Rock Café vznikl jako nezávislý hudební klub v roce 1990. Za dobu jeho existence zde vystoupily uznávané zahraniční formace Sepultura, The Frames či Levellers, z tuzemské scény pak J.A.R, Wohnout, Divokej Bill a mnoho dalších.

Celkem za loňský rok navštívilo Rock Café asi 90 000 návštěvníků, o 5 000 více než rok předtím. Problém s překračování hlukových limitů se řešil už před rokem, klub poté mohl hrát jen do 22 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy