Rockový bůh z olověné vzducholodi slaví 70. Připomeňte si milníky Roberta Planta, hlasu Led Zeppelin

Kultura Kultura
20. 8. 2018 7:01
Den před 50. výročím invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se 70 roků dožívá anglický zpěvák Robert Plant. Přestože se už 38 let věnuje sólové dráze, dosud zůstává nejsilněji spojen s kapelou Led Zeppelin, jejímž frontmanem byl v letech 1968 až 1980 a která prodala přes 200 milionů alb. Připomínáme zásadní okamžiky Plantova života i pěvecké dráhy.

Láska k blues

Přestože jeho otec byl stavební inženýr, který za druhé světové války sloužil u britské RAF, Robert Plant, narozený roku 1948 v městečku Západní Bromwich v anglickém hrabství Staffordshire, odmalička tíhl k hudbě, zejména rokenrolu a blues. "Schovával jsem se za záclonu a zkoušel zpívat jako Elvis. To bylo něco pro desetiletého chlapce," vzpomínal později.

"V šestnácti jsem odešel z domova a začal jsem se hudebně vzdělávat. Chodil jsem od kapely ke kapele a prohluboval své znalosti blues," líčil dobu, kdy prý nejraději poslouchal nahrávky starých bluesových kytaristů Roberta Johnsona nebo Bukky Whitea - od něj má Plant v repertoáru dodnes skladbu Fixin' to Die.

 

Právě se děje

Další zprávy