Ringo Starr zahrál v Praze s pomocí hvězdných přátel

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 6. 2011 9:05
Kongresový sál nebyl ve středu zcela vyprodaný
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Písní Beatles With A Little Help From My Friends, která v závěru přešla do Lennonovy protiválečné hymny Give Peace a Chance, vyvrcholil symbolicky středeční koncert Ringa Starra v pražském Kongresovém centru. Téměř vyprodaný sál byl v té době celý na nohou a lidé s rukama nad hlavou aplaudovali bývalému členu Beatles.

Zpívající bubeník za doprovodu hvězdné kapely Ringo Starr and His All Starr Band nabídl skladby ze svých sólových alb, hity Beatles i známé písně svých současných spoluhráčů.  Koncert zahájila čtyřicet let stará píseň It Don't Come Easy, první Starrův sólový singl po rozpadu Beatles. Přestože ovládá i jiné nástroje, Starr se představil jako bubeník a zpěvák.

"Na piano zahraju cokoli, pokud je to v E. Stejné je to s kytarou, pokud je to v C. Takhle jsem napsal spoustu písní. Potom to předám nějakému géniovi, který to transponuje do něčeho jiného," vysvětloval.

Velký prostor na koncertu dostali Starrovi spoluhráči. První se takto představil kytarista a zpěvák Rick Derringer s hitem Hang on Sloopy, s nímž v 60. letech uspěl v hitparádách i na úkor Beatles. Další člen All Starr Bandu, skladatel a baskytarista Richard Page, jenž skládal pro Madonnu, Céline Dionovou, Meat Loafa a další hvězdy, zazpíval balady Kyrie a Broken Wings z repertoáru kapely Mr. Mister.

Wally Palmar připomněl úspěšnou skladbu Talking In Your Sleep detroitské formace z 80. let The Romantics, multiinstrumentalista Edgar Winter zahrál svou instrumentální skladbu Frankenstein, při níž si údajně jako první na světě pověsil klávesy kolem krku.

Foto: Aktuálně.cz

Příležitost blýsknout se sólovým výstupem dostal i zpěvák a klávesista Gary Wright. Divákům zahrál svůj velký hit Dream Weaver z roku 1974 a píseň Love is Alive. Zkušeným muzikantem je i druhý bubeník Gregg Bissonette, který hrál mimo jiné s Electric Light Orchestra a v roce 2001 získal spolu s Larrym Carltonem a Stevem Lukatherem za No Substitutions cenu Grammy za nejlepší popové album roku.

Sedmdesátiletý hudebník a příležitostný herec Starr v Evropě naposledy koncertoval před patnácti lety. Dlouhou přestávku vysvětlil svou leností. "Trochu jsem v posledních letech sice koncertoval, ale ne v Evropě. Nikdy mi to nevyšlo. Tohle turné mi to ale vynahradí, protože je gigantické."

Z repertoáru Beatles zahrál i Honey Don't, I Wanna Be Your Man a Yellow Submarine  Při komunikaci s publikem uplatnil i svůj dobrácký humor a mnozí přítomní se usmívali nad jeho svérázným tancem.

Z někdejších členů legendární sestavy Beatles čeští posluchači dosud naživo mohli vidět jen Paula McCartneyho, který v roce 2004 vystoupil v areálu pod širým nebem v pražských Vysočanech.

 Ringo Starr, který 7. července oslaví jednasedmdesátiny, se proslavil svérázným, byť technicky spíše jednoduchým stylem hry na bicí. Ke svému uměleckému jménu přišel Richard Starkey díky své oblibě v prstenech (Ringo) a zkrácením příjmení (Starr).

Od rozpadu Beatles se věnuje sólové dráze. Velkého úspěchu se dočkala jeho třetí deska Ringo z roku 1973. Vedle hudby se věnoval i filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy