Ringo Starr si do Prahy veze hvězdný All Starr Band

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 6. 2011 11:50
Exbeatle vystoupí ve středu v Kongresovém centru
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalý bubeník Beatles Ringo Starr vystoupí ve středu v Kongresovém centru.  Do Prahy dorazí s kapelou Ringo Starr and His All Starr Band, jejíž koncept vytvořil producent David Fishof.

Starr se tuzemskému publiku představí poprvé. Sedmdesátiletý hudebník se v metropoli zastaví na svém evropském turné. Na koncertě připomene nejen tvorbu liverpoolské čtyřky, ale také svou vlastní. Zaznít by měly písničky z jeho sólových desek včetně nejnovější nazvané Y Not.

Do sestavy All Starr Bandu patří kytarista a zpěvák Rick Derringer, který v 60. letech uspěl v hitparádách s hitem Hang on Sloopy a později spolupracoval s Michaelem Jacksonem nebo Cyndi Lauperovou. Další člen All Starr Bandu, baskytarista Richard Page, skládal pro Madonnu, Céline Dionovou, Meat Loafa a další hvězdy. Se svojí kapelou Mr. Mister natočil hity Broken Wings a Kirie.

Uznávanými hudebníky jsou i další členové souboru. Wally Palmar je zakladatel detroitské formace z 80. let The Romantics, zpěvák a klávesista Gary Wright se proslavil hitem Dream Weaver z roku 1974 i spoluprací s kapelami Spooky Tooth či Judas Priest. Multiinstrumentalista Edgar Winter je znám spoň tím, že prý při skladbě Frankenstein si prý jako první na světě pověsil klávesy kolem krku.

Starrův bubenický kolega Gregg Bissonette hrál mimo jiné s Electric Light Orchestra, v roce 2001 získal spolu s Larrym Carltonem a Stevem Lukatherem za No Substitutions cenu Grammy za nejlepší pop album roku. Zabubnoval si i na úspěšné desce Carlose Santany Supernatural.

Foto: Aktuálně.cz

Na albu spolupracoval například se zpěvačkou Joss Stoneovou nebo se svým bývalým spoluhráčem Paulem McCartneym. Ten je z  někdejších členů Beatles jediný, koho čeští posluchači dosud naživo mohli vidět. V roce 2004 úspěšně vystoupil pod širým nebem ve Vysočanech.

Liverpoolský rodák Richard Starkey, který ke svému uměleckému jménu přišel vzhledem k oblibě v prstenech (Ringo) a zkrácením příjmení (Starr), začal s tehdy ještě neznámými Beatles hrát v roce 1962. Za bicí soupravou tehdy nahradil Peta Besta. Jeho předchůdce loni vystoupil v Praze v Českém muzeu hudby v rámci doprovodného programu výstavy Beatlemánie!

Přestože se Starr v Beatles skladatelsky příliš nerealizoval, svérázným, ale jednoduchým stylem se významně podílel na jejich zvuku. V menší míře se uplatnil i jako zpěvák. Nazpíval hity With A Little Help From My Friends, Yellow Submarine nebo Octopus' Garden.

Věnoval i filmu - v Kouzelném Kristiánovi si zahrál po boku Petera Sellerse, ve snímku Sextette mu byli partnery Timothy Dalton či Mae Westová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy