Richard Müller vyráží na turné a točí nové album s Horáčkem a Pavlíčkem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 9. 2015 9:56
Slovenský zpěvák vyjede od 10. října na koncertní šňůru, navštíví osmnáct českých a slovenských měst. Turné věnuje kamarádovi a skladateli Jaru Filipovi, který zemřel v červenci 2000 v 51 letech na infarkt. Müller aktuálně připravuje nové album Sociální síť ve spolupráci s textařem Michalem Horáčkem a muzikantem Michalem Pavlíčkem.
Richard Müller
Richard Müller | Foto: ČTK

Praha – Krátce poté, co dokončil sérii stovky koncertů se skupinou Fragile, si Richard Müller pro své příznivce připravil další koncertní akci. S orchestrem a kytaristou Andrejem Šebanem jako hostem se rozjede na česko-slovenské turné nazvané 15 let bez Filipa, jímž oba tito slovenští muzikanti vzdají poctu svému kamarádovi – skladateli a textaři Jaru Filipovi.

"Naše spolupráce s ním nemá obdoby. Už proto, že jsme spolu za necelé tři měsíce udělali šest desítek písní, z nichž se většina stala hity. Všechny se podařily, žádný odpad nebyl. To je zážitek, který se mi už nikdy nepodaří zopakovat," řekl Müller ČTK. Spolupráce to podle něj byla nejen v autorské a interpretační oblasti, ale i v životě. "Byl to pozoruhodný člověk," dodal.

Od 10. října do poloviny listopadu navštíví v rámci turné osmnáct slovenských i českých měst, 16. října to bude i jeden koncert v Londýně. "Máme tam kamarády, kteří se tím zabývají - už jsme tam koncertovali asi pětkrát. Jsem zvědav, jak to bude tentokrát vypadat. Ty poslední večery byly totiž striktně rockové, zatímco nyní to bude o něčem jiném," vysvětlil zpěvák, který se do pražské Hybernie dostane 3. listopadu.

Podle něj nepůjde o patetickou vzpomínku, ale oslavu nadčasové hudby, kterou jeho kamarád vytvořil. Čeští fanoušci ho uvidí i v Brně, Zlíně a Ostravě.
Publikum se může těšit na nejlepší skladby, které Jaro Filip pro Müllera napsal, jako Spočítaj ma, 100 dní, Nebude to ľahké či Cigaretka na dva ťahy. Zazní ale i písně, které Filip napsal pro Milana Lasicu. A jelikož byl známý i svým smyslem pro humor, nebudou na turné chybět ani vtipné vzpomínky na něj.

"Skladby předvedeme v nových aranžmá. Bude to komorní večer plný příhod spojených s Jarem Filipem. V přirozeném a vtipném provedení, protože takový on byl," doplnil Müller.

Aktuálně připravuje album Sociální síť, jehož základem se staly villonovské balady Michala Horáčka, které zhudebnil Michal Pavlíček. Bude druhou českou Müllerovou deskou. Vznikala tři roky, objeví se na ní i několik zajímavých pěveckých osobností a vyjde na podzim.

 

Právě se děje

Další zprávy